Tung förlust för Högsby IK: ”Ett riktigt bottennapp”

Fotboll

Div 2

Högsby IK – Asarums IF FK 1–3 (1–2)

Mål Högsby: Ayomide Jibodu

Högsby IK förlorade hemma mot Asarum med 1–3 (1–2) och därmed tog gästerna sina första poäng för säsongen och petade ner HIK till jumboplatsen.

– Det var ett riktigt bottennapp idag, säger Högsbys tränare Ola Petersson.

Asarum började bäst och tog ledningen efter tio minuters spel. Ett långt inkast från högerkanten nickades vidare mot den bortre stolpen och där kom Asarums Adam Svensson först och kunde rulla in 0–1.

– Ett billigt mål, vi ska kunna ta bort den bollen tidigare, menar Ola Petersson.

Högsby tog ändå motgången på rätt sätt och jobbade sig in i matchen och kvitteringen dröjde inte länge. Efter fint spel på vänsterkanten tog sig Ayomide ”Ayo” Jibodu in i straffområdet och sköt förbi målvakten. Det såg ut som om Asarum skulle lyckas få undan bollen på mållinjen, men rensningen träffade i stället ”Ayo” som fullföljt sin löpning och bollen gick i mål.

Kvittering. Ayomide ”Ayo” Jibodu fullföljer sitt eget avslut och rensningen träffar honom och går i mål. Foto: Thomas Wennerklint

– Det var viktigt att få till kvitteringen och efter det spelar vi ganska bra, egentligen ända fram till att de gör 1-2, säger Ola Petersson.

Högsby hade hörna, men Asarum fick tag i bollen och vände snabbt på spelet. Sebastian Karlsson fällde den framrusande Asarumsspelaren precis utanför straffområdet till vänster.

Solklart gult kort och frispark i bra läge med bara minuter kvar till paus.

Frisparken gick på mål och Högsbys målvakt Erik Aspegren såg ut att ha kontroll på bollen, men när han landade råkade han tappa in bollen i mål.

– Det är naturligtvis ett tungt mål att släppa in, men jag lastar inte Erik för det. Han har bara haft tre riktiga målvaktsträningar nu och inte varit målvakt de senaste två åren. Det är ju målvaktssituationen i stort som ställer till det, säger Ola Petersson.

– Dessutom så skulle vi varit tuffare när vi hade hörna, gått in ordentligt i situationen, kanske orsakat frispark på deras målvakt – då hade vi inte fått kontringen emot oss. Vi är som vanligt lite för snälla.

Ayomide Jibodu blev hårt uppvaktad när han hade bollen. Foto: Thomas Wennerklint

Uppförsbacken blev ännu brantare bara minuter in på den andra halvleken när Högsby mer eller mindre bjöd på ännu ett mål.

– Vi har bollen i backlinjen och spelar fel – rakt in i banan där de tar hand om den och sätter 1–3. Efter det var det godnatt, säger Ola Petersson.

– Det var väldigt tungt att få 1–2 precis före paus, men vi försökte repa mod i paus. När sedan 1–3 kommer så fort och på det sättet så får ju ett redan sargat självförtroende sig ännu en törn. Vi rasar ihop.

– Spelarna klarar det inte mentalt, man ser hur de börjar fundera och spelet låser sig helt – vi spelade inte som ett lag, bara som individer.

Högsby orkade inte uppbåda kraften att ta upp kampen om segern och Asarum kunde enkelt bevaka sin ledning. Därmed tog man sina första poäng i årets seriespel och lämnade över jumboplatsen till just Högsby.

– Det är bara att glömma den här insatsen. Vi förlorar mot ett lag som egentligen inte är bra, men vi gör för många dåliga misstag, säger Ola Petersson.

– Vi måste se till att minimera misstagen och så måste vi se till att bli tuffare i båda straffområdena. Ska vi göra mål så måste man satsa hundra procent i situationerna.

– Det är bara att jobba vidare, det hjälper inte att vi tycker synd om oss.

Kommande lördag åker Högsby till Skåne för match mot Österlen.