Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

TV: Kosläpp på Hökfors Gård – här springer gårdens glada kor ut på bete i hagen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ISHULT

På Hökfors Gård i Ishult råder det full aktivitet. Oskarshamns-Nytt fick vara med under en eftermiddag när en del av gårdens kor fick komma ut på bete och det var ett gäng glada djur som skuttade ut i hagen.

Tre mil utanför Oskarshamn, i byn Ishult, ligger Hökfors Gård. Under april och maj pågår arbetet med att få ut alla kor på bete. Gården ägs av Karin och Anders Berggren som tillsammans med tre heltidsanställda tar hand om gården.

Sju generationer på Hökfors Gård

Sedan 2020 bor Karin och Anders Berggren på Hökfors Gård. Efter 23 år i USA valde paret att flytta hem till Sverige. När Karins pappa ringde och frågade om de ville ta över gården så var det ingen tvekan. De bestämde sig för att packa väskorna, och blev därmed den sjunde generationen att bedriva verksamheten vidare.

Dags för kosläpp på gården

När Oskarshamns-Nytt kom på besök var det en grupp av gårdens kor som skulle få komma ut på bete. Det var högljutt i ladugården och det rådde inga tvivel om att det var en glad skara kor som ville springa ut i hagen. Det skuttades av glädje när grinden öppnades och fram till oktober får de njuta av tillvaron utomhus.

På gården finns det kor av rasen Wagyu och Charolais som korsas med varandra. Innan Karin och Anders lämnade USA började arbetet med att försöka bygga upp en besättning av dessa kor.

TV: Se kosläppet på Hökfors Gård

Korsningen av Wagyu och Charolais

– Det var i USA som vi lärde oss att uppskatta Wagyu-kött. I Japan är Wagyun en nationalskatt, man får inte exportera levande kor eller embryo utan bara kött, men det finns besättningar i USA och Australien. Vi började undersöka hur vi skulle få hem det till Sverige och gick med i en Wagyu-förening i USA, säger Karin.

De tog reda på vart det skulle finnas embryo att köpa och efter ett besök på en gård i Florida och några dagars utbildning fick de köpa tio embryo och satte in dom i deras kor på gården, som var av rasen Charolais. Korsningen Wagyu/Charolais finns i USA och anledningen till att de valde att mixa dessa två raser är att köttet blir väldigt bra.

Hökfors Gård
En av alla fina kor på Hökfors Gård.

– Rent kött från Wagyu är väldigt dyrt samt att det är ganska små kor. Tillsammans med rasen Charolais blir biffen större, fettinnehållet blir lagom och köttet blir fint marmorerat samt att man behåller smaken, säger Anders.

Det har varit en lång process för paret att bygga upp en stor besättning kor samt att få till ett bra kött, men idag har de 250 djur i olika åldersgrupper på gården.

Hökfors Gård
Några av gårdens kor.

Övrig verksamhet på Hökfors Gård

På gården bedrivs även skogsbruk och det hyrs ut jaktmarker. Det pågår också ett arbete med att utöka verksamheten. I januari i år köpte paret in 20 dovhjortar, något som funnits på gården tidigare. De gamla hjorthägnet rustades upp och under hösten kommer det även erbjudas viltkött till försäljning.

Gårdens kött säljs på REKO-ringen i Oskarshamn och i den gamla skollokalen i Ishult pågår arbetet med att öppna en gårdsbutik. Just nu fungerar lokalen som en plats för utlämning av produkter.

Det är med stor entusiasm paret berättar om sin verksamhet och de ångrar inte att de lämnade USA för ett liv på en gård i Ishult.

– Det är verkligen en kontrast mot vårt liv i USA. Att få leva i denna miljön på gården är fantastisk, avslutar Karin.

Hökfors Gård

”Det är verkligen en kontrast mot vårt liv i USA. Att få leva i denna miljön på gården är fantastisk.”

Karin Berggren

Foto & film: Ida Thörn

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS