Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Två hästar dog: ”Det är dags att regeringen tar vargfrågan på allvar”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Det är dags att regeringen tar vargfrågan på allvar.

Flera medier rapporterade i dag (torsdag 11/4) om ett vargangrepp mot två hästar i Norrtälje.

Båda hästarna dog till följd av angreppet.

Näst flest hästar

Nu hände ju inte angreppet i Kalmar län – men det hade mycket väl kunnat vara i just Kalmar län det inträffat, vi är nämligen det län som har näst flest hästar per 100 invånare i landet.

Tyvärr är detta ytterligare ett bevis på en misslyckad rovdjurspolitik och en handlingsförlamad regering, och det är får- och hästägare på landsbygden som får betala priset.

Allt för länge så har Naturvårdsverket fått frångå det beslut om miniminivåer som riksdagen har fattat beslut om. Riksdagens beslut är att miniminivåer om 170–270 individer och att den faktiska nivån ska ligga i det lägre spannet.

Vid den senast fastställda inventeringen så konstaterades att vargbeståndet i Sverige uppgick till 450 individer, det vill säga långt över den nivå som riksdagen har beslutat om. Till detta kan vi också lägga Naturvårdsverkets ambition att kraftigt öka populationen i vår del av landet.

”Ohållbara och oacceptabla”

Centerpartiet är tydliga, nivåerna för varg i Sverige ska ligga på 170 individer. De nivåer som är idag är både ohållbara och oacceptabla.

Vi behöver också sluta att tro att vargen bryr sig om landsgränser, därför behöver vi se vargstammen i Sverige och Norge som en helhet – med en gemensam förvaltning.

Vidare så måste vi ytterligare stärka rätten att som djurägare få skydda sina djur. Regelverket kring skyddsjakt behöver förenklas och att skydda tamdjur måste värderas högre än enskilda vargindividers genetiska värde.

”Vädjar till regeringen”

På EU-nivå arbetar också Centerpartiet för att ändra den svenska vargens nivå i art- och habitatsdirektivet.

Det skulle innebära att den fortsatt skulle vara skyddad, men att möjligheterna till åtgärder i Sverige skulle öka, som till exempel skyddsjakt.

Vi vädjar nu till regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen att kraftfullt agera genom att se till att riksdagens beslut från 2013 faktiskt efterlevs och följs av de statliga verk och myndigheter som faktiskt jobbar på regeringens uppdrag.

Vill vi fortsatt ha en stark och välmående får- och hästnäring i Kalmar län så måste den här frågan tas på allvar.

Anders Johansson

1:e vice distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län
och kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås kommun

Anders Andersson

F.d. kommualråd i Kalmar kommun

Gunnar Olsson

Fårbonde och ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar kommun

Anders Johansson (C)
Anders Johansson (C). Foto: Centerpartiet

Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län (överst)

+1
12
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS