Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Två personer på ett särskilt boende i Kalmar län är coronasmittade

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Två personer på ett särskilt boende i länet har smittats av coronaviruset. Det bekräftades under onsdagen.

Under gårdagen inledde infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar på uppdrag av Smittskydd och Vårdhygien slumpmässiga regelbundna provtagningar på särskilda boenden och äldreboenden i länet för att snabbt kunna upptäcka smitta innan den hunnit spridas bland de boende.

Under onsdagen kom svaret tillbaka efter tisdagens provtagning. Det visade sig då att två personer vid ett särskilt boende i länet var smittade av det nya coronaviruset. Det gäller dels en man i 85-årsåldern och dels en kvinna i 90-årsåldern.

– Under dagen har vi informerat personalen på boendet och inlett kontaktspårning. Genom att tidigt hitta smitta och stoppa spridning kan vi rädda liv bland våra äldre, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

18 smittade

18 personer har hittills bekräftats smittade i Kalmar län. Av dessa är sex personer inlagda på sjukhus, ingen patient är i behov av intensivvård. Till och med tisdagen hade 260 personer provtagits i länet för covid-19.

På sjukhusen i länet pågår för närvarande förberedelser för att vid behov skapa fler vårdplatser för covid-19-patienter. Det handlar också om att kunna öka antalet IVA-platser kraftigt.

Folkhälsomyndigheten har gjort en prognos som i sitt yttersta läge för Kalmar län skulle innebära att det skulle behövas cirka 90 vårdplatser och 30 IVA-platser för covid-19-patienter.

– Det gemensamma målet är att jämna ut kurvan genom effektiva åtgärder som hindrar smittspridning, då ska vi inte hamna där. Vi har ett gynnsamt läge i Kalmar län jämfört med övriga landet, i dagsläget vårdas ingen på intensivvårdsavdelningen. Men vi har också beredskap för ett värsta scenario, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. MONTAGE /FOTO: FREEPIK OCH REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS