Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

UD lyfter reseavrådan som är relaterad till pandemin från 1 oktober

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Den 14 mars 2020 införde UD en avrådan från icke-nödvändiga resor till alla världens länder till följd av coronapandemin. Det var första gången någonsin ett beslut om avrådan omfattade hela världen.

I takt med att läget förbättrats har UD hävt avrådan från resor till en rad länder, framför allt inom Europa.

UD har nu beslutat att häva den pandemirelaterade avrådan för resterande länder från och med 1 oktober.

”Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu. Det är dock viktigt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över vilket fortfarande påverkar resandet”, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Resenärer har stort ansvar själva

UD har beslutat att lyfta reseavrådan eftersom pandemisituationen förbättrats globalt och många länder lyft sina restriktioner. Sverige har en hög vaccinationsgrad och resenärer och reseaktörer har anpassat sig till den nya situationen.

”Resenärer har fortsatt ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns”, säger utrikesminister Ann Linde.

Vissa länder har inreseförbud

Även om det inte längre finns en bred avrådan med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg.

I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer. Generellt sett är det enklare att resa om man är fullvaccinerad mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade utlandsresenärer att testa sig när de återvänder till Sverige.

UD har fortsatt beredskap att återinföra en pandemirelaterad reseavrådan för länder eller regioner vid ett kraftigt försämrat läge och uppmanar samtidigt resenärer att kontrollera vilka länder och regioner som UD avråder från att resa till på grund av säkerhetsskäl.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS