Uffe Eriksson inledde folkracesäsongen med totalseger

Säsongens första folkracetävling.

Och överst på prispallen hamnade Uffe Eriksson, Oskarshamns RRC.

Efter att regeringen nyligen hävt tävlingsförbudet för idrotten smyger den ena idrotten efter den andra igång.

I helgen kördes en publikfri, men tv-sänd, jippotävling i folkrace i Askersund (MK Ram). Det var de 11 bästa folkraceförarna från västra regionen och de 11 bästa från den östra regionen som gjorde upp.

Från östra var det bland andra Uffe Eriksson. Uffe som har ett gediget facit, både som folkraceförare och som rallycrossförare.

”Jättekul”

– Det är jättekul att de äntligen är igång igen och det var jättekul att köra. Extra kul då jag vann A-finalen, säger Uffe Erikson.

I lördags körde förarna från västra de tre kvalificeringsomgångarna. På söndag körde förarna från östra plus att finalerna avverkades.

Upplägget på tävlingen var att alla förarna körde en framhjulsdriven, antingen i omgång ett eller två och vice versa en bakhjulsdriven i andra omgången. Bilar som tillhandahölls av arrangören. I tredje omgången fick deltagarna köra sina egna bilar. Kvalificeringsomgångarna kördes på tid

Uffe Eriksson började med bakhjulsdrivet, en Volvo 240, i första omgången och vann med en halvsekund. I andra omgången fick Uffe en Volvo V70 och fick andra bästa tiden.

Uffe hade med en Saab 900 som egen bil och där han slutade tvåa i tredje omgången.

Sammanlagt fick Uffe ihop bästa tid, med en marginal med drygt två sekunder till tvåan.

I finalerna var det fyra bilar och med runner up. Eftersom Uffe hade bästa tid fick han välja spår först.

”Rolig bana”

– Det var en jättetuff A-final. Det är en rolig bana men mycket svårt att köra om då den är tajt.

Uffe kom ut som tvåa och som höll i tre varv innan han lyckades köra om ledaren, Markus Svärd, MK Orion. Uffe höll undan de två resterande varven och vann. Om än med en liten marginal.

Eftersom det var en inbjudningstävling var det inga anbud på bilarna efter tävlingen.

– Det var en härlig start på säsongen, säger Uffe Eriksson.

Kommande lördag är det premiär i bilcrosserien och den körs i Jönköping. Bilcross är tämligen ny klass och som funnits i två år. Det är ett steg mellan folkrace och rallycross.

I folkrace är som bekant bilarna till salu, anbud, efter tävlingarna för 8 000 kronor. I Bilcross är anbudssumman 20 000 kronor.

En vassare Saab

– Jag kommer inte att köra med den bilen jag hade nu i helgen. Jag har en annan Saab som är lite vassare, säger Uffe.

Men han har en Saab som är ännu vassare.

– Den sparar jag till finalen i serien, som också körs i Jönköping, säger Uffe med ett vinnande småleende.

Övriga platser där bilcrosserien kommer att köras på är Tomelilla, Nyköping och Fjärås.

Uffe Eriksson är inte ensam från Oskarshamns RRC att köra i bilcrosserien. Även Mattias och Maria Lindqvist, Patrik Ekman och Weine Svensson ska vara med och slåss om medaljerna.