Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Underbara lokala besöksmål: ”Detta är platsen där tiden står still”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

STENSJÖ BY

Årets sommar kommer inte att vara som vanligt och några utlandsresor lär det nog inte bli för de flesta. Men man behöver egentligen inte åka långt för att komma till lugn och avkoppling.

En sådan plats är Stensjö by, som ligger en mil norr om Oskarshamn. Man brukar säga att detta är platsen där tiden står still. Det känns verkligen, trots att byn bara ligger två kilometer ifrån E22:an.

”Gammaldags idyll”

Här finns en atmosfär av stillhet och gammaldags idyll som liknar det som kan ses i Astrid Lindgrens Alla vi barn i Bullerbyn (flera scener i filmatiseringarna av Emil Lönneberga och Alla vi barn i Bullerbyn spelades in i Stensjö by).

Byn omtalades för första gången på 1300-talet under namnet Stenzöö, då en gård i området upptogs i testament efter Israel Birgersson.

Den äldsta kända kartan över Stensjö är från början av 1700-talet och den nuvarande byn uppstod efter en försäljning år 1730.

Han räddade byn

Sedan dess har byn utvecklats till det utseende vi känner till idag.

Tyvärr höll byn på att förvandlas till en ödeby under det tidiga 1900-talet, men den räddades av Erik Stensiö, bror till den sista bonden i byn på den tiden.

År 1963 förvandlades stora delar av Stensjö av Vitterhetsakademien och de kommande trettio åren restaurerades byn till det den är idag.

I år blev Stensjö Kalmar läns första kulturreservat.

Betande får och kor

Stensjö erbjuder flera vandringsleder som går igenom ängar, skog och strömmen Virån.

Om man har tur kan man kanske till och med se betande får och kor från nära håll.

Längs med stigarna kan man läsa mer om områdets olika delar och i bykärnan får man besöka vissa byggnader (märkta med en metallnyckel) såsom en raststuga och ett litet museum.

TEXT & FOTO

Cezary Plichta

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS