LÄNET
I en intervju med Oskarshamns-Nytt på fredagen berättar Region Kalmar läns biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer att det finns exempel på unga och fullt friska personer i länet som har blivit dödssjuka i covid-19.
– Det är ovanligt – men det förekommer, säger han.
Och då pratar vi om personer utan någon bakomliggande problematik?
– Ja, helt friska.
Varför vissa drabbas svårt är okänt, konstaterar Per-Åke Jarnheimer.
ON ringer upp honom med anledning av att ett antal nya bekräftade coronafall har registrerats i mellanlänet (kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby) på sistone.
Vi undrar om de är kopplade till olika resor.
Mönstret är detsamma i hela Sverige, berättar Per-Åke Jarnheimer.
– Man kan ha varit i väg på en resa – och det behöver inte ha varit utomlands. Det handlar ofta om yngre människor. Man festar och träffar många nya människor – och håller inte distans. Sedan drar man med sig smittan hem och där smittar man kanske några familjemedlemmar. Och numera handlar det mest om den smittsamma deltavarianten. Det verkar som att många i den här gruppen, som huvudsakligen är ovaccinerade, helt enkelt inte följer riktlinjerna.
– Vi har också sett smitta bland dem som jobbar inom vård och omsorg – men inte någon ytterligare smittspridning till brukare eller patienter i länet.
Hur vanligt är det att den smittade har tagit en eller två vaccinsprutor?
– Det är inte helt ovanligt att man ändå blir smittad – men det är väldigt ovanligt att man blir svårt sjuk.
“Det finns undantag”
– De sköraste på särskilda boenden runtom i landet, som har blivit smittade trots att de är vaccinerade, har haft väldigt milda symptom. Men det finns undantag. Det finns de som har blivit svårt sjuka.
– Om det inte kommer några överraskande nya varianter, så är det vaccinet som gör att vi får bukt med pandemin. Ju smittsammare viruset är, desto högre vaccinationstäckning måste vi ha, säger Per-Åke Jarnheimer.
Deltavarianten är dubbelt så smittsam jämfört med den ursprungliga varianten. Vad innebär det i praktiken? Innebär det att deltavarianten smittar utomhus?
– Jag tror inte att man riktigt vet – men man måste ta höjd för att man kan bli smittad utomhus, vid kortvariga kontakter. Tidigare har vi sagt att risken för smitta ökar väldigt mycket om man befinner sig i samma rum i 15 minuter, och inte håller distans. Men man får nog räkna med att det här inte riktigt gäller nu. Man kan kanske bli smittad utomhus också.
– Det finns dock inte jättemycket data och vetenskap kring detta ännu.
När det gäller mässlingen har man hört att det räcker att gå in och vända i ett rum, i princip, för att bli smittad. Men på den nivån ligger inte deltaviruset?
– Nej, nej – mässlingen är mycket smittsammare, svarar Per-Åke Jarnheimer, som konstaterar att vi hittills under innevarande vecka ligger på ungefär samma nivå som förra veckan när det gäller antalet bekräftade coronafall i länet.
“Svårt att se mönster”
– Enskilda kommuner kan gå upp och ner, det kan räcka med någon som har smittat ner några familjemedlemmar. Och så kanske det är enda händelsen i den kommunen. Det är svårt att se mönster på den nivån.
Har du något speciellt råd till folk nu?
– Vaccinera er. Det är det viktigaste. Man vaccinerar sig inte enbart för sin egen skull. Det handlar om att man ska kunna öppna upp samhället mer och om att man inte ska smitta dem som är skörare.
– Nu riktar jag mig mycket till de yngre. Bland de äldre har vi redan en ganska hög vaccinationstäckning. Men även där finns det en del som inte har vaccinerat sig.
Hur bra skydd ger en spruta?
– Den ger ett visst skydd. Sedan beror det på hur man räknar. Om det handlar om att skydda mot svår sjukdom eller mot att bli smittad över huvud taget.
Har inga symptom
– När vi smittspårar i en del familjer så märker vi att en del av de smittade inte har några symptom, och man skulle inte ha provtagit dem om de inte var en del av en smittspårning. Det gör att det är lite svårt att veta hur bra skyddseffekten är när det gäller att bli smittad över huvud taget. Det är lättare att veta om vaccinet skyddar mot svår sjukdom.
Men man kan fortfarande sprida smittan, trots att man är vaccinerad?
– Det kan vara så. Men det är framför allt de med symptom som smittar. Så har det varit hela tiden. Vaccinationen leder till minskad smittspridning, men den ger ingen garanti. Därför måste de som är vaccinerade och ovaccinerade leva likadant.
Hur ska man tänka om man är en av dem som tycker om att gå ut på krogen och ta en öl eller två?
– Att säga att ingen får gå ut och att alla ska vara hemma, ja, det är meningslöst i det här läget. Man får förstå att folk är trötta på detta. Man kan väl gå ut med dem man känner och brukar träffa. Nu är det sämre väder – men det är mycket bättre att sitta utomhus.
“Behöver inte krama om varandra”
– Och man behöver inte krama om varandra. Man kan ha lite distans. Men det är väldigt svårt i kombination med alkohol.
Ragga upp okända personer på krogen ska man kanske inte göra i det här läget?
– Det är väldigt svårt att begära att ungdomar under två års tid inte ska träffa någon som de inte brukar träffa. Det är orealistiskt. Det viktiga är att de vaccinerar sig.
– Och nu kan man göra det, om man är 16 år eller äldre.
Och man ska kanske trycka lite extra på det här med att det inte finns någon anledning att vara orolig när det kommer till vaccinationen?
– Visst kan det finnas vissa vaccinbiverkningar ibland – men man kan inte jämföra det med vad som kan hända, även bland yngre, om man får covid-19.
Hur ska man få upp vaccinationsviljan bland de yngre?
– Det är lite för tidigt att säga, tror jag. Nu är det sommar. Det finns en grupp som är väldigt motiverad – så är det alltid – och de beställer tid snabbast.
“Därför ska man ta vaccinet”
– Även om man inte är rädd för sin egen skull, så måste man inse att alla vill att vi ska ha så lite smittspridning som möjligt, så att samhället kan öppna upp mer. Det vill även de yngre. Därför ska man ta vaccinet.
Och man borde tänka på vårdpersonalen…
– Ja, precis.
– Och är man en av dem som jobbar inom vården och omsorgen – det är en ganska stor andel av befolkningen som gör det – då har man verkligen ett ansvar att inte sprida smitta till dem som är sköra.
Vi ser en väldigt liten uppgång av antalet bekräftade coronafall i länet – men finns det anledning att känna oro nu?
– Det är svårt att säga något om det. Vaccinationerna är inte jämnt spridda – det finns unga som träffar andra unga. Där har vi få vaccinerade. Det finns nog förutsättningar för en del spridning framöver. Men vi har nått väldigt långt om vi slipper se en massa inlagda och döda, säger Per-Åke Jarnheimer.
Foto: Freepik
Montage: Oskarshamns-Nytt
Chefredaktör & ansvarig utgivare