Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ungern köper fyra Gripenplan av Sverige: ”En svensk stolthet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Sverige och Ungern ingick i dag, den 23 februari, ett avtal om att Ungern ska köpa fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skrevs under vid statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande på fredagen.

Ungern har haft svenska Gripenplan sedan 2006; tolv Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D. De fjorton flygplanen, som Ungern opererat genom ett hyrköpsavtal, kommer att övergå helt i Ungerns ägo i början av 2026. Utöver dessa köper Ungern nu ytterligare fyra nya Gripenplan.

– Jas 39 Gripen är en svensk stolthet, och en av de tillgångar som vi kommer föra med oss in i Nato, parallellt med undervattensförmåga, radarteknologi och mycket annat. Och det gläder mig att det snart kommer flyga ännu fler Gripen i det europeiska luftrummet, säger statsminister Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson
Statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fördjupat samarbete

Sverige ska enligt avtalet också bistå med stöd och logistik kring planen från år 2026 till 2036.

– Ungern har genom åren varit en uppskattad medlem i Gripenfamiljen, och Ungerns högst professionella flygvapen har lämnat värdefulla bidrag till utvecklingen av Gripensystemet. Sverige ser fram emot ett fortsatt fördjupat samarbete med Ungern på försvarsområdet, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS