Upp och ner i byggverksamheten

Upp och ner i byggverksamheten

2020-02-04 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Byggverksamheten i Oskarshamns kommun sjönk med en femtedel, ungefär, mellan 2018 och 2019. 

Det berättade samhällsbyggnadschefen Kristina Erlandsson under samhällsbyggnadsnämndens pressträff på tisdagen.

Under 2019 landade den totala byggverksamheten på drygt 420 ärenden i kommunen (det är en minskning med 111 ärenden jämfört med året innan). 

– Under försommaren och sommaren brukar det normalt gå ner, men just där var det extremt lågt förra året. Vi har heller inte sett den ökningen under hösten som brukar komma, sa Kristina Erlandsson.

Är det ett långkonjunkturstecken?

– Vi tror att det är lite så. Sedan är det svårt att säga, för de senaste veckorna har det ändå tickat in en del ärenden.

– När man började prata om lågkonjunktur i höstas, så kan det nog ha påverkat en del. Men nu vågar jag inte vara lika säker längre. 

–  Ett tag var vi allvarligt oroliga. Vi hade bara ett eller två ärenden per vecka i september och oktober. Det är extremt lågt. Så få ärenden har vi inte haft tidigare under mina fyra år på samhällsbyggnadskontoret. Men under januari har byggverksamheten stadigt ökat igen. Vi har mellan fyra och sex ärenden i veckan i alla fall. Det är en normal mängd, vilket talar för att det kanske håller på att rätta till sig, sa Kristina Erlandsson.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

samhällsbyggnadsnämnden005.png

Från vänster: Kristina Erlandsson (samhällsbyggnadschef i kommunen), Ylva Alexandersson (M), som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och Anita Hultgren (S), som är förste vice ordförande i nämnden.

Dela gärna artikeln med dina vänner: