Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Upprörda grannar: Husägare har 250 år på sig att betala en VA-skuld till kommunen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

Oskarshamns-Nytt har pratat med några personer som är förbannade på att en av deras grannar har fått 250 år på sig att betala en vatten- och avloppsskuld till kommunen.

Totalbeloppet ligger på 300 000 kronor – och personen ifråga betalar följaktligen 1 200 kronor per år.

Det finns ytterligare ett alternativ i det aktuella fallet, som är mer verklighetsförankrat. Huset är pantsatt och skulden kommer att regleras när bostaden byter ägare.

”Är nöjd”

– Jag är nöjd med den här lösningen, säger husägaren, som bor på ett ställe i Oskarshamns kommun.

Det här handlar om en plats som är kopplad till ett vattenskyddsområde. De aktuella fastighetsägarna blev helt enkelt, av miljöskäl, tvungna att inom loppet av två år ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Anslutningskostnaden landar någonstans mellan 250 000 och 300 000 kronor, för den som ska koppla in sig på både vatten- och avloppsdelen.

Det är lönlöst att vägra. Du måste ändå betala – och du kan inte strunta i att koppla in dig på det kommunala nätet.

Men mannen som vi har pratat med hade helt enkelt inte råd att betala. Vad hände då?

Jo, det finns ett tydligt regelverk.

Kan du inte betala, så ska du först och främst kontakta en bank med en låneförfrågan. Får du nej därifrån, så ska du kontakta ytterligare en bank och höra om du får låna där istället.

Skickades till Kronofogden

Får du nej från två banker, ja, då kan du kontakta kommunen och ansöka om en tioårig avbetalningsplan.

Det slutar således med en ganska saftig årskostnad för den som har en totalskuld på 300 000 kronor.

Mannen i vårt fall hade inga möjligheter att betala av skulden på tio år.

Kommunen kontaktade därför SKR, Sveriges kommuner och regioner, och kollade om det är tillåtet att dela upp skulden på 20 år. Men, nej, det är inte tillåtet.

Kommunen skickade då ärendet till Kronofogden, som konstaterade att det inte finns några utmätbara tillgångar hos den aktuelle mannen.

I det läget har kommunen rätt att gå in och ta huset.

– Ja, vi har lagen på vår sida där. Vi kan driva in skulden på det sättet – med alla tråkigheter som det skulle medföra. Men vi vill inte ställa någon på bar backe, säger Richard Bergquist, som är teknisk chef i Oskarshamns kommun.

Han konstaterar också att kommunen bara skulle lämpa över problemet på socialförvaltningen om man bestämde sig för att ta huset.

– Och vi vet inte om det hade räckt för att reglera hela skulden.

– Det här är dock ingen standardlösning. Det är en individuell lösning, betonar Richard Bergquist, som berättar att kommunen även kunde ha valt att skriva av skulden.

”Skulden är inte avskriven”

– Det kunde man ha gjort – men det är i sådana fall ett politiskt beslut. Men skulden är inte avskriven.

Richard Bergquist understryker också att det givetvis är skillnad mellan permanentbostäder och fritidshus.

I grunden är det detta som gäller:

”Det finns ingen möjlighet för vatten- och avloppskollektivet, alla kommuninvånare som betalar avgift för vatten och avlopp, att ta kostnader för enskild anslutning. Ansvaret vilar på respektive fastighetsägare”, skriver kommunen i ett svar till en person som ställde en fråga gällande mannen med den långa avbetalningsplanen.

I svaret står det också så här:

”Avtalet är upprättat för att säkra intäkten till vatten- och avloppskollektivet på sikt. Senast vid ägarbyte av fastigheten. Alternativet var att inte få in någon anslutningsavgift över huvud taget. Tillgångar saknas hos fastighetsägaren. Skuldebrev har upprättats mellan kommunen och fastighetsägaren, efter att kommunen utrett fastighetsägarens betalningsförmåga, tillsammans med Visma/Kronofogden. Skuldebrevet har upprättats av tekniska kontorets tjänstepersoner, och kan därmed inte överklagas.”

”Har inte behandlats av politikerna”

Yvonne Bergvall (S) är ordförande i tekniska nämnden. Hon säger så här till vår tidning:

– Det här ärendet har inte behandlats av politikerna, det har enbart behandlats av tjänstemannasidan. Det enda vi har behandlat politiskt, det är från 2018, och då sa vi att vi skulle titta på vad det fanns för möjligheter om vi kom i en situation där någon inte kan betala – så att vi inte ställer någon på bar backe.

– Det hade inte med det här ärendet att göra.

– Den enda som egentligen kan skriva av, om man skriver av, det är ju kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Yvonne Bergvall.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS