Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Utbetalning av elstödet på väg till hushållen: “Välkommet tillskott”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Försäkringskassan har påbörjat utbetalningarna av elstödet till konsumenter för november och december 2022. Stödet omfattar cirka 10 miljarder kronor och alla landets hushåll – cirka 5 miljoner – kommer få del av elstödet. Utbetalningarna ska vara de flesta hushåll tillhanda senast den 9 juni.

Om ditt konto är registrerat hos Swedbank eller om du har konto hos antingen Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan så kommer ditt elstöd att betalas dit. Beslut om elstöd görs av Försäkringskassan och du får ett beslutsbrev per avtal till din digitala eller fysiska brevlåda.

Välkommet tillskott

Från det att du erhålligt beslutsbrevet från Försäkringskassan så får de flesta pengarna inom två veckor men i vissa undantagsfall kan det ta längre tid. Om du har flera elnätsavtal får du en utbetalning och ett beslut per avtal.

– Stödet kommer att vara ett välkommet tillskott för familjer och andra som drabbats hårt av höga elpriser, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande i samband med beslutet om ändring i regleringsbrevet att Försäkringskassan kan rekvirera medel för utbetalning.

Elstöd till hushållen

Stödet omfattar cirka 10 miljarder kronor och alla landets hushåll – cirka 5 miljoner – kommer få del av elstödet. Elstödet avser hushåll i hela landet för höga elpriser under perioden november och december 2022. Elstödet betalas ut till den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

Elstöd lämnas för 80 procent av den el som förbrukades och stödet per kilowattimme är
• 90 öre i elområde 1 och 2
• 126 öre i elområde 3
• 129 öre i elområde 4

Varnar för bedrägeriförsök

Precis som vid utbetalningen av det första elstödet så varnar regeringen för ökad risk för bedrägerier.

– Jag vill återigen varna för bedrägerier mot framför allt äldre personer som är en särskilt utsatt grupp. Ingen kommer bli uppringd av myndigheter, bank eller elbolag i samband med utbetalningen. Om någon kontaktar dig på det sättet handlar det om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt och polisanmäl händelsen, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). 

Äldre kvinna som pratar i mobilen
Regeringen varnar för bedrägerier, framförallt äldre, i samband med utbetalning av elstödet. Avsluta samtalet om någon ringer dig och utger sig att ringa från myndighet, bank eller elbolag. Foto: Freepik

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS