Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Utredning om partipolitiska lotterier klar: ”Vi kommer att analysera båda förslagen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Den före detta generaldirektören Gunnar Larsson fick den 19 juni i uppdrag att se över regleringen av partipolitiska lotterier i Sverige. Finansmarknadsminister Niklas Wykman tog emot resultatet av utredningen i slutet av veckan.

Utredaren har i enlighet med uppdraget tagit fram två alternativa förslag. Det ena förslaget innebär ett förbud mot partipolitiska lotterier och det andra förslaget innebär skärpta krav på partipolitiska lotterier. Med partipolitiska lotterier avses lotterier som säljs av organisationer i syfte att ge intäkter till politiska partier.

Undantag från spellagen

Utredningen föreslår skärpningar som innebär att de undantag från spellagens kreditförbud och bonusbegränsningar som gäller för allmännyttiga spel, inte längre ska gälla partipolitiska lotterier. Utredningen föreslår även att det vid köp av spel till förmån för partipolitisk verksamhet, samt i marknadsföringen, tydligt ska framgå vilket parti som är förmånstagare, samt att spelskatt ska betalas vid spel till förmån för partipolitisk verksamhet.

Utredningen förordar alternativet med skarpare krav, snarare än ett förbud.

– Det är viktigt med öppenhet kring partiernas finansiering. Vi kommer att gå vidare och analysera båda förslagen, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) om förslagen som nu kommer att beredas i Regeringskansliet.

FAKTA / BAKGRUND

Utredningen om översyn av partipolitiska lotterier har haft i uppdrag att bland annat ta fram alternativa författningsförslag som innebär begränsningar av partipolitiska lotteriers möjligheter att kunna ges licens enligt spelregleringen, men som också innebär att vissa särskilda bestämmelser i bland annat spelregleringen tas bort för de partipolitiska lotterierna. Utredningen har även haft i uppdrag att analysera och redovisa konsekvenserna av de olika alternativen och ta ställning till vilket av alternativen som förordas, med särskild hänsyn till vikten av ett högt förtroende för politiska partier och för spelmarknaden.

Foto: Regeringskansliet

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS