Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Utredningen om havsbaserad vindkraft får nytt uppdrag: ”Måste effektiviseras”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har beslutat att göra ett tillägg i den pågående utredningen om havsbaserad vindkraft. Utredaren får i uppdrag att undersöka om Sverige framöver bör övergå till att tillståndsgivning till havsbaserad vindkraft enbart sker genom ett anvisningssystem. ”Tillståndsprocesserna behöver bli mer förutsägbara”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Regeringen har beslutat att ge tilläggsdirektiv till Utredningen om havsbaserad vindkraft. Utredaren ska därmed ta ställning till om Sverige på sikt bör övergå till ett system där tillståndsgivning till havsbaserad vindkraft enbart sker genom att staten anvisar lämpliga platser för etablering.

– Tillståndsprocesserna för havsbaserad vindkraft måste effektiviseras, för att Sveriges elproduktion ska kunna byggas ut de närmaste åren. Ett öppen dörr-system har både för- och nackdelar. Tillståndsprocesserna behöver bli mer förutsägbara. Samtidigt måste hanteringen av vindkraftens effekter på motstående intressen som försvar, sjöfart, yrkesfiske, områdesskydd och artskydd tas i beaktning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Ska analysera anvisningssystem

Utredningen om havsbaserad vindkraft tillsattes i maj 2023. Uppdraget, som ska redovisas senast den 30 november i år, är att analysera hur regelverket för användningen av havsområden vid etablering av vindkraft kan förbättras och hur tillståndsprövningen av vindkraft i Sveriges ekonomiska zon kan bli mer effektiv och tydlig.

Utredaren ska bland annat analysera hur ett anvisningssystem kan utformas, som ett komplement till dagens öppna system där verksamhetsutövare själva väljer ut områden för etablering av vindkraft (ofta kallat öppen dörr-system).

Regeringen vill därför ge utredaren i uppdrag att undersöka om Sverige framöver bör övergå till att tillståndsgivning till havsbaserad vindkraft enbart sker genom ett anvisningssystem. Utredaren får samtidigt i uppdrag att ta vidare de förslag som har lämnats av Regeringsprövningsutredningen (SOU 2024:11) som avser havsbaserad vindkraft. I och med det utvidgade uppdraget förlängs utredningstiden.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS