Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vad är det som inte fungerar i IK Oskarshamn? Så svarar klubbens general manager i en stor intervju

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

IK Oskarshamn parkerar – efter tre förluster i följd – i botten av SHL-tabellen, på samma poäng som jumbon HV71.

Vad är det som inte fungerar i IKO?

ON ställer frågan till klubbens general manager Thomas Fröberg på onsdagsförmiddagen.

– Vi släpper in för många mål – men vi jobbar på försvarsspelet varje dag. Vi har lite ryggmärgshockey, som kanske sitter i emellanåt, där vi ska lägga ut pucken i stället för att krångla till det. Men jag litar på våra tränare till hundra procent. Jag ser hur de jobbar med försvarsspelet varje dag. Så det är bara att jobba vidare – vi kan inte lägga oss ner och dö, svarar han.

Thomas Fröberg, sportchef i IK Oskarshamn
Thomas Fröberg är general manager i IK Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

“Den dagen viljan saknas, så kommer jag att lägga mig i”

IK OSKARSHAMNS GENERAL MANAGER THOMAS FRÖBERG

Jag har fått mejl från flera IKO-supportrar som befarar att viljan saknas hos ett flertal spelare. Hur ser du på det?

– Viljan finns – den dagen viljan saknas, så kommer jag att lägga mig i. Spelarna vill hela tiden bli bättre – och vi brukar utveckla hockeyspelare i Oskarshamn. Viljan är jag inte ett dugg orolig för. Den finns där till hundra procent. Den delen ska inte supportrarna ens behöva ifrågasätta, säger Thomas Fröberg.

Har ni ett självförtroendeproblem för närvarande?

– Ja, mycket av det handlar om det. Det är alltid så inom ishockeyns värld. Allt handlar om självförtroende.

“Där har de fel”

Flera supportrar skriver att de tycker att det ser värre ut nu än när ni förlorade 16 matcher i följd (under säsongen 2020/2021). Hur ser du på det?

– Nej, där har de fel. Vi är ett bättre hockeylag i dag. Vi har bättre hockeyspelare på många positioner, svarar Thomas Fröberg.

Kommer du att vidta några åtgärder inom kort?

– Det viktigaste nu är att behålla lugnet – och att inte rusa i väg och lyssna på allt som sägs i omgivningen. Vi jobbar hårt på isen och i vårt tränarrum. Men hockeyns värld har alltid, från dag ett, varit ett levande dokument, när det kommer till vad du ska göra för att förstärka laget. Behövs det en förstärkning? Vad ska vi titta på? Vad finns det på marknaden? Och allt är kopplat till en kostnad.

– Vi kan inte gå ut och säga att vi vill ha något. Den paniken får du aldrig drabbas av. Det skulle skapa en jätteoro i hela organisationen och föreningen.

“Vi får inte drabbas av panik”

Nästan alla mejl som IKO-supportrar har skickat till ON innehåller ett önskemål om att ni ska värva en defensivt skicklig back. Hur ser du på det?

– Ja, vi tittar dagligen på det. Vi har nog ungefär samma åsikter som supportrar och folk på stan. Men vi får inte drabbas av panik. Går jag ut och säger att vi ska värva, värva och värva, så kommer det att uppstå en oro i gruppen. Det vill vi inte ha (enligt uppgifter till Aftonbladet var IKO nyligen muntligt överens med den 119 (!) kilo tunge backen Richard Nedomlel, men tjecken ska ha dragit sig ur affären i sista stund).

“Det finns pengar”

Det finns pengar till en förstärkning om ni kommer fram till att det behövs en sådan?

– Det finns pengar, det gör det – men det är ingen jättepeng. Men det ska vara rätt person i sådana fall. Alla spelar ju hockey i någon förening – det finns ju inte fem–sex backar som sitter i sina vardagsrum och tittar på tv och väntar på att få ett kontrakt. Så fungerar det inte i dag. Men vi tittar hela tiden på helheten.

I Finland, exempelvis, släpper inte klubbarna spelare än på ett tag…

– Nej, det gör de inte.

Det är om det finns några möjligheter i Nordamerika?

– Jag har ju varit inom byggbranschen i 25 år. När de flesta har jobb och det sitter några på lådan utan jobb, så kan man undra varför de inte har jobb. Det beror ju på att de inte är tillräckligt bra. Det finns inte en enda duktig hantverkare som sitter och väntar på jobb i ett sådant läge. Det är ungefär likadant inom hockeyns värld.

Många IKO-fans anser att ni har en spelidé som inte fungerar. Hur ser du på det?

– Det är alltid spelsystemets fel när resultaten uteblir. Det är klart att vi har tagit bort vissa detaljer i spelsystemet – men jag tror stenhårt på spelsystemet, annars skulle vi inte spela på det här sättet.

Många tycker dessutom att ni borde minimera misstagen och gå över till att spela enkel ”grishockey” och gneta er till poäng. Hur ser du på det?

– Jo, det är en jättebra tanke – men skulle vi lyssna på allt som sägs i omgivningen, så skulle vi bli väldigt villrådiga. Vi tror på en idé och vi är anställda för att vi tror på vissa idéer. Jag och tränarna tror på idén. Där kommer vi inte att vika en tum bara för att omgivningen tycker det. Vi ser hur många målchanser vi har framåt – vi ser även hur många vi har bakåt, givetvis. Men vi jobbar på det.

En IKO-supporter kallade ert spelsätt för en ”självmordstaktik” och han anser att ”ni är lika förutsägbara som att söndagar kommer efter lördagar”. Hur ser du på det?

– Ja, vi ska ha kritik – annars är vi på helt fel positioner. Lag som förlorar får kritik – lag som vinner får beröm. Vi hade tre vinster i följd och nu har vi förlorat några stycken på raken. Vi kommer alltid att få kritik – det får man lära sig att leva med, svarar Thomas Fröberg.

“Jag förstår frustrationen bland fansen”

– Jag förstår frustrationen bland fansen. De ska uttala sig. Vi är också frustrerade. Men vi måste jobba vidare. Vi jobbar hårt dagligen för att bli bättre.

En del undrar när du kommer att agera. Är det efter fem, tio eller 15 förluster i följd, om det nu skulle bli så många?

– Vi jobbar dagligen på att bli bättre. Är vi intresserade av en back eller en forward, så kommer jag inte att sätta ut det i en tidning direkt – utan då kommer det bara att vara en spelare på plats här, i sådana fall. Jag ska inte skapa någon oro i den här gruppen. Vi behöver inte det – vi behöver trygghet. Att de känner att vi finns där – vi behöver vara där för dem. Sedan om folk tycker att de underpresterar, ja, men vi jobbar för att de ska prestera.

– Det är ingen panik, men det är klart att vi tittar på saker som kan leda till att vi blir bättre.

Apropå oro i gruppen, backen David Quenneville kritiserade lagledningen i en artikel i Oskarshamns-Tidningen. Det måste ha skapat en del oro hos er. Hur ser du på det?

– Vi jobbar för ett varumärke – och det är IK Oskarshamn. En får aldrig skada varumärket. Det är klart att det fick sig en liten törn – men vi har rett ut det bra, tycker jag. Han har bett gruppen om ursäkt. Vi går vidare och jobbar hårt.

– En kan inte lägga fokus på det för länge. Då fungerar det inte. Allt är utrett.

Får han vara kvar i laget?

– Ja.

Ditt förtroende för tränarstaben är oförändrat?

– Ja, det kommer det alltid att vara.

Det finns inga tvivel där?

– Nej, absolut inte.

“Jag jobbar med gruppen och visar att jag finns där”

Vad jobbar du med mest just nu?

– Jag jobbar med gruppen och visar att jag finns där. Jag är på plats och stöttar. Jag diskuterar också med tränarna och arbetar för att de ska få rätt förutsättningar inom alla områden.

Vad är det som fortfarande fungerar bra, som du ser det?

– Vårt powerplay, som dock har varit lite sämre på slutet. Vi skapar chanser, men vi behöver fortsätta att spela bra i numerära överlägen. Vi måste också hjälpa målvakten mer.

Ni är fortfarande etta i powerplayligan i SHL (25,86 procent).

– Ja, det känns bra.

Men målvaktsspelet var inte så bra i början av matchen mot HV71 (Joe Cannata släppte in tre av fyra skott, sedan kom Tim Juel in och spelade bra mellan stolparna).

– Ja, så var det. Och det märkte vi förstås av på ett hårdare sätt i och med att vi har förlorat några matcher, säger Thomas Fröberg, som givetvis hoppas på ett trendbrott i nästa Smålandsderby.

IKO möter serieledaren Växjö på bortais på torsdagskvällen.

IKO i siffror:

 • Fyra i mål-ligan i SHL med 54 fullträffar.
 • Nia i boxplay (75,44 procent).
 • Etta i powerplayligan (25,86 procent).
 • Trea i utvisningsligan (180 minuter på botbänken).
 • Nia i tekningsligan (50,00 procent).
 • Antal skott på eget mål: 577 (flest i hela ligan).
 • Antal skott på motståndarnas mål: 493 (vilket räcker till en sjundeplats i SHL).
 • Corsi-procent: 45,91, vilket är sämst i ligan (andel av skottförsök som är framåt när spelare är på isen).
 • Målvakterna Tim Juel och Joe Cannata ligger i bottenskiktet i målvaktsligan. Tim Juel har 90,84 i räddningsprocent och Joe Cannata har 88,39. Tim Juel har släppt in 3,04 mål per match i snitt och Joe Cannata har släppt in 3,38 mål per match i snitt.
 • Antti Suomela är tvåa i SHL:s poängliga med 23 poäng (nio mål). Han är trea i skytteligan.
 • Patrik Karlkvist är trea i poängligan med 21 poäng (elva mål) och tvåa i skytteligan. Antti Suomela och Patrik Karlkvist har gjort elva pinnar var i numerära överlägen, vilket är flest i ligan i den grenen.
 • Jonas Engström och David Quenneville har sämst plus-minus-statistik i SHL. De står på -13. Oskarshamnssonen Oscar Engsund, som spelar i Luleå, har bäst plus-minus (+16).
 • Niclas Burström har bäst plus-minus-statistik i IKO (+4).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS