Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vad är viktigast för S och M i Oskarshamn – en ny ishall eller en ny storskola? Så svarar Anton Sejnehed (S)

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Vad är viktigast för majoritetspartierna i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna och Moderaterna – en ny storskola eller en ny hockey- och evenemangsarena?

På onsdagen ställer ON frågan till bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

– Vi jobbar vidare med flera frågor i parallella spår, även en ny förskola. Här behöver vi väga olika perspektiv mot varandra – och titta på hur vi kan lösa saker i sin helhet. Vi vill inte ställa dem mot varandra på det sättet, svarar han.

Det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra, fastslår han.

– Inte i det här läget. Sedan får vi se om både skolan och arenan kan byggas samtidigt. Men det är en senare fråga. Vi har ingen kalkyl än, för något av projekten.

”Jag vill inte ställa dem mot varandra”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

Men för dig är väl en ny skola viktigare än en ny ishall?

– Jag vill inte ställa dem mot varandra. Jag tänker att många perspektiv måste vägas samman. För mig är det viktigt att vi har lokaler som vi kan fylla med en bra verksamhet. Det är en sak att få en fin lokal – men vi ska också ha råd att ha folk som jobbar i lokalerna. Klarar vi inte av att kompensera för ökade hyror, så blir det mindre med pengar kvar till lärarlöner, om vi ska ha samma budget. Och när det gäller en ny ishall, så blir det mindre med pengar kvar till driften. Det måste gå ihop hela vägen, svarar Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S)
Anton Sejnehed (S) är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

”Tror inte på en snabb detaljplan”

På onsdagen tog bildningsnämndens politiker ett beslut om att ta nästa steg i storskoleprocessen genom att föreslå att kommunstyrelsen ska ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja en detaljplaneprocess för Länsmansängen i Oskarshamn.

Bildningsnämnden beslutade också att finansiera detaljplanearbetet med 150 000 kronor, via bildningsnämndens budget för oförutsedda utgifter.

Länsmansängen har bedömts vara den optimalaste platsen för en ny F–9-skola, med cirka 900 elever.

– En del av Länsmansängen är redan detaljplanelagd för skolverksamhet – men vi vill ta ett helhetsgrepp kring detaljplaneprocessen. En detaljplan sätter ramarna för den nya skolan. Men vi tror inte på en snabb detaljplan – det kommer nog att ta tid att genomföra den. Sedan får vi diskutera vidare om hur vi ska fylla området på ett klokt sätt. Men först måste detaljplanen vara på plats, säger Anton Sejnehed.

När tror du att storskolan kan vara färdigbyggd?

– Jag vet inte.

Länsmansängen i Oskarshamn. Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: Socialdemokraterna (överst)

Grafik: Socialdemokraterna

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
3
+1
0
+1
0
+1
3
+1
1
+1
0
+1
14

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS