Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

VALLÖFTE: Socialdemokraterna ska genomföra en mångmiljonsatsning på barn och unga i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Omkring 26 miljoner kronor.

Så mycket satsar Socialdemokraterna på vallöften för barn och ungdomar i Oskarshamns kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson, bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed och bildningsnämndsledamoten Marie Holmgren berättar om detta på en pressträff vid Rödsleskolan i Oskarshamn på onsdagsförmiddagen.

Andreas Erlandsson (S), Marie Holmgren (S) och Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén

Här är de aktuella förslagen i punktform:

  • Fler ungdomar ska erbjudas kommunala sommarjobb.

– Vi behöver fler som vill jobba inom de kommunala verksamheterna. Och det här är ett bra sätt för dem som vill testa på olika jobb innan de väljer vad de ska göra i livet, säger Marie Holmgren.

Marie Holmgren (S)
Marie Holmgren (S). Foto: Peter A Rosén

”De ska ha en bra skola, bra fritids, bra förskola och en bra fritid”

MARIE HOLMGREN (S), LEDAMOT I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Ja, och det är viktigt att ha en sysselsättning, och bidra med någonting, i stället för att hitta på en massa bus. Att alla har en sysselsättning är viktigt för oss socialdemokrater. Och arbetslösheten är låg i Oskarshamns kommun, säger Andreas Erlandsson.

– Ja, det skadar inte om man får jobba lite på dagarna, så att man är trött på kvällarna, säger Anton Sejnehed.

  • Kommunen ska, tillsammans med föreningslivet, erbjuda barn och ungdomar kostnadsfria (skattefinansierade) aktiviteter både inom kultur- och idrottsområdet under skolloven.

– Det ska vi göra tillsammans med befintliga föreningar. Det är också en viktig del i att förhindra att barn och ungdomar hamnar lite snett i livet. De ska ha en bra skola, bra fritids, bra förskola och en bra fritid, med meningsfulla aktiviteter – tillsammans med duktiga och engagerade ledare, säger Marie Holmgren.

  • Kursutbudet i den kommunala kulturskolan ska utökas.

– När vi frågar ungdomar, så är det många tjejer som pratar om de kulturella aktiviteterna. Därför känner vi att det är viktigt att erbjuda saker inom den kulturella världen också. Utökningen av kursutbudet ska ske i dialog med ungdomarna, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S). Foto: Peter A Rosén
  • En ny skolkulturplan ska tas fram – där barn och ungdomar får ett löfte om olika kultur -och konstupplevelser under tiden i förskolan och skolan.
  • En idrottsplan ska tas fram – där kommunen säkerställer att barn och ungdomar, oavsett bostadsort, under sin tid i förskolan och skolan får möjlighet att prova på olika sporter.

– Där garanterar vi vilka olika idrotter barn och ungdomar ska få chansen att prova på. Där har vi tidigare satsat på vinterlovspengar, för att ingen exempelvis ska tvingas åka pulka för att man inte har råd att hyra skidor. Vi har en skolkulturplan – men vi vill göra om den och uppdatera den. Vi tror att det är viktigt att man som ung har en meningsfull fritid, där man får testa olika saker – exempelvis att testa att stå på ett par skidor, oavsett socioekonomiska förutsättningar, säger Anton Sejnehed.

– Familjens plånbok ska inte bestämma vilken idrott man kan testa. Det ska man kunna göra i alla fall, säger Marie Holmgren.

Klasskillnaderna ska inte styra, med andra ord?

– Nej, precis, säger Marie Holmgren.

  • Medarbetare inom förskola och skola ska vidareutbildas till specialpedagoger och speciallärare.

– Det är svårrekryterade yrkespersoner. Därför vill vi kliva in där och erbjuda utbildning, så att vi verkligen har personal som kan ge rätt stöd och hjälp, säger Anton Sejnehed.

  • Barngrupperna i förskolan ska minskas.

– Därför kämpade vi för bygget av en ny förskola. Och nu byggs en förskola (på Kristineäng i Kristineberg). Den är inflyttningsklar till hösten nästa år. Det innebär att vi kan minska barngrupperna i vår kommun. Vi kommer att fortsätta med det arbetet, säger Anton Sejnehed.

  • Satsning på minst två lärare i varje klass – i årskurs 1 och 2. ”Fler lärare i klassrummen gör att eleverna kan få mer stöd och hjälp för att nå kunskapsmålen”, skriver Socialdemokraterna i underlaget.

– Vissa skolor har redan i dag två lärare per klass – men vi vill ha två lärare i varje klassrum i ettan och tvåan. Därmed kan eleverna få mer hjälp – och lärarna kan stötta varandra, säger Anton Sejnehed.

– Man har exempelvis haft det här upplägget på Kristinebergskolan, till och från. Man har två lärare i klassen – men man har inte två lärare på varje lektion. Totalt sett har vi 14 ettor och 14 tvåor – samt en blandklass i Bockara – så totalt handlar det om 29 klasser. Där vill vi ha minst två lärare i varje klassrum. I vissa fall kan de behöva vara fler, tillägger han.

”Andra partier säger att de ska sänka skatten. Vi ser inte att det utrymmet finns i dag”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Hur ska ni finansiera detta?

– Så här ska det se ut när det är fullt utbyggt – och vi prioriterar välfärden. Andra partier säger att de ska sänka skatten. Vi ser inte att det utrymmet finns i dag, säger Anton Sejnehed.

Ni ska inte höja skatten, då?

– Nej, det ska vi inte göra.

”Det är satsningar som ska genomföras under den kommande mandatperioden”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

Vad vill ni dra ned på?

– Vi kan inte göra det här under dag ett efter valet – utan det här är satsningar som ska genomföras under den kommande mandatperioden (som sträcker sig över fyra år). Vi kommer att behöva anställa många lärare för att kunna åstadkomma detta. Samtidigt ser vi också att folkmängden ökar – och det genererar högre skatteintäkter, säger Andreas Erlandsson, som konstaterar att en satsning på barn och ungdomar leder till att Oskarshamn blir en attraktivare kommun i folks ögon.

Kvaliteten på skolan är jätteviktig för presumtiva inflyttare, betonar han.

– Barnen och ungdomarna är vår framtid. Vi ska ge dem en bra start i livet, säger Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn
Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS