Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vallokaler måste vara tillgängliga: “Vår demokratiska rätt att rösta”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Den idéburna demokratiska organisationen DHR, som arbetar för principen om alla människors lika värde, larmar om att flera vallokaler inte är tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Inför varje val får DHR rapporter om vallokaler med hinder för röstning.

Inför EU-valet den 9 juni, där förtidsröstningen just nu pågår, har DHR fått rapporter om att det finns olika typer av hinder i flera vallokaler.

– Båsen för röstning har oftast för höga bord, berättar Lars-Göran Wadén i ett pressmeddelande från DHR. Det är verkligen dumt och onödigt. De flesta skulle kunna sätta sig vid låga bord, men många kan inte resa sig för att nå upp till höga bord, till exempel vi som använder rullstol. Tillgängligt skulle göra det bättre för alla, inte sämre för någon.

Självklart

Lars-Göran Wadén, som arbetar med tillgänglighetsfrågor för DHR, har också uppmärksammat bristande tillgänglighet för människor med nedsatt syn, bland annat i vallokaler i Gävle.

– Självklart måste vallokalerna, och andra sätt att rösta, vara tillgängliga för alla, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.

– Våra medlemmar brukar ofta kolla extra på tillgängligheten i samband med val, och försöker väcka uppmärksamhet kring det som funkar dåligt. Vi måste tyvärr konstatera att Sverige har tagit mycket små steg mot ett valförfarande som är tillgängligt för alla, säger Åsa Strahlemo.

– Och detta brukar även gälla de politiska partierna, vars valstugor och info inte alltid görs tillgängligt, till exempel för personer som använder rullstol, säger Åsa Strahlemo.

Väldigt irriterande

Ken Gammelgård, förbundssekreterare för DHR, har också erfarenhet av problemen.

– Det är klart att det är väldigt irriterande när vallokaler och bås inte funkar för oss med nedsatt rörelseförmåga. Men på ett sätt har jag blivit van, det är ju ingenting som man ska acceptera men lite luttrad blir man genom åren.

– Det kan gälla till exempel trappor eller trappsteg, höga trösklar, trång möblering och inte minst de höga borden i röstningsbåsen, berättar Ken Gammelgård.

– Det här är ju problem som jag möter dagligen, i alla möjliga sammanhang så fort jag kommer utanför dörren. Bristande tillgänglighet utestänger oss från att delta i samhället. Men just när det gäller röstning så är det ett ännu mer tydligt grundläggande demokratiproblem, säger Ken Gammelgård.

– Jag deltog i en workshop i februari i år, om tillgänglighet vid val anordnad av NOD, Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, tillsammans med Valmyndigheten, säger Ken Gammelgård. Då framförde jag bland annat att kommuner fortfarande använder sig av otillgängliga röstmottagningslokaler, otillgängliga röstningsbås som fortfarande förekommer – samt, inte minst problem att behålla valhemligheten för den som inte själv kan plocka åt sig röstsedlar, och också svårigheterna med att försöka kryssa i de minimala kryssrutorna, säger Ken Gammelgård.

– Det tar alldeles för lång tid att komma tillrätta med dessa problem. Vi måste kunna använda vår demokratiska rätt att rösta, inklusive valhemligheten, i alla vallokaler i alla kommuner, säger Ken Gammelgård.

“Vi måste kunna använda vår demokratiska rätt att rösta, inklusive valhemligheten, i alla vallokaler i alla kommuner”

Ken Gammelgård, DHR
Kent Gammelgård
Kent Gammelgård förbundssekreterare DHR. Foto: Anna Drvnik

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS