Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vänsterpartiet vill att länsborna ska kunna åka buss för tio kronor per dag

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Medarbetarna och den gröna omställningen.

Det är de två viktigaste frågorna i Vänsterpartiets budgetförslag för åren 2022–2024 i Region Kalmar län.

Det hela sammanfattas med rubriken ”En röd budget för grön omställning, jobb och jämlikhet”.

“Jämlikt och jämställt”

– En satsning på medarbetare och grön omställning är också en satsning på ett mer jämlikt och jämställt samhälle, säger oppositionsrådet Linda Fleetwood (V).

Linda Fleetwood (V).

Vänsterpartiet vill öka kraven på grön omställning och stärka arbetsmiljön genom ett medarbetarlyft. Partiet vill också slopa sparandet på verksamheterna (som S–C–L–majoriteten har lagt på allt förutom kulturen), så att medarbetarna kan få arbetsro. Vänsterpartiet tar därmed bort besparingar på 26,9 miljoner kronor inom verksamheterna.

“Det har varit jättetufft i två år nu – för alla våra medarbetare”

LINDA FLEETWOOD (V), OPPOSITIONSRÅD I REGION KALMAR LÄN

– Det har varit jättetufft i två år nu – för alla våra medarbetare. Inte bara för dem inom vården – utan även för dem inom kollektivtrafiken, kulturen och folkhögskolorna. Alla har haft det väldigt tufft, säger Linda Fleetwood.

Hon fortsätter:

– Vi står också inför flera omställningar. Vi har den gröna omställningen, vi har den digitala omställningen – och inom vården har vi nära vård-omställningen. Därmed måste våra medarbetare lägga ned ganska mycket kraft och energi. Därför anser vi att vi inte kan spara på dem. De behöver sin återhämtning och vila. De behöver hitta ny energi för att klara av de här omställningarna. När man slimmar verksamheterna så vet vi att det ofta slår mot dem som redan har den sämsta lönen och de tyngsta jobben. De får springa fortare och jobba hårdare, helt enkelt.

“God folkhälsa”

”Vänsterpartiet vill omfördela samhällets resurser för att bygga ett ekologiskt hållbart, jämlikt och jämställt samhälle med god folkhälsa. Vi behöver en god och offentlig samhällsservice i hela länet och insatser som motverkar hälsoskillnader. Vi vill att regionen arbetar främjande och använder sig av kollektivtrafiken, folkbildningen och kulturen för att bygga ihop vårt län och minska klyftorna mellan stad och land”, skriver partiet i budgetförslaget.

Vänsterpartiet betonar att medarbetarna är det viktigaste som regionen har – de som ser till att hälso- och sjukvården, kulturinstitutionerna, folkhögskolorna, kollektivtrafiken och den sammanhållna regionala utvecklingen fungerar.

“Värda mer”

”Den pågående pandemin har alltför tydligt visat vilka det är som bär upp samhällsviktiga funktioner och nu behöver vi visa att de alla är värda mycket mer än bara applåder. Därför kan vi inte gå med på att fortsätta att spara på regionens verksamheter. Det viktigaste vi kan göra för jämlikhet och jämställdhet är att ta bort besparingen”, skriver Vänsterpartiet.

Partiet understryker att den främst drabbar kvinnor och dem med de lägsta lönerna.

Medarbetarlyft

”Medarbetarna behöver tid för återhämtning. Sammanhållen ledighet och arbetstidsförkortning i stället för att hela tiden springa fortare och dra ned på kostnader. Grundbemanningen kan behöva höjas, visstidsanställningar minimeras, ökad delaktighet och tillitstyrning i stället för ekonomisk styrning – samt ett ordentligt omtag för jämställda löner. Vi vill därför påbörja ett medarbetarlyft”, skriver partiet.

Det ska ske enligt följande:

  • Inga besparingar i regionens verksamheter.
  • Inför försök med arbetsdagar på sex timmar.
  • Tillitsstyrning och arbetsplatsdemokrati.
  • Utöka grundbemanningen.
  • Utöka vårdnära service.
  • Insatser för tid för återhämtning och sammanhållen ledighet.
  • Motverka osakliga löneskillnader.

När det gäller den gröna omställningen konstaterar Vänsterpartiet att klimatkrisen kräver att vi agerar.

”Hela samhället behöver ställas om. För att minska våra utsläpp kraftigt krävs politiska beslut. Ett strukturerat sätt att kartlägga vad som behövs göras i Kalmar län är att ta fram en regional koldioxidbudget. I första hand för att ta ansvar för den egna verksamheten – men även som ett stöd till kommunerna och företag”, skriver partiet i budgetförslaget.

“Klimatkrisen är akut”

LENA GRANATH (V), POLITISK SEKRETERARE OCH REGIONFULLMÄKTIGELEDAMOT

– Klimatkrisen är akut. Det krävs modiga politiska beslut och omställning och förändring, säger regionfullmäktigeledamoten Lena Granath (V), som även är politisk sekreterare för Vänsterpartiet i regionen.

Lena Granath (V).

Kollektivtrafiken har drabbats av ett stort intäktsbortfall under coronapandemin, konstaterar hon.

– Någonstans handlar det om att man har tappat förtroendet för kollektivtrafiken – men det har också funnits en rekommendation om att man inte ska resa kollektivt. Därför vill vi se en återstart, så att resenärerna kommer tillbaka. Att fler ska resa kollektivt handlar inte bara om en omställning för miljö och klimat – utan också om jämlikhet och jämställdhet. Alla har inte råd att åka bil till jobb, studier och fritidsaktiviteter.

“Kvinnor reser mest”

– Enligt statistiken är det kvinnor som reser mest med kollektivtrafiken. Därför tycker vi att det här är jätteviktigt. Vi behöver få upp antalet resenärer – och öka möjligheten för fler att resa kollektivt.

“Vi vill införa ett årskort för 3 650 kronor per år”

LENA GRANATH

– Vi föreslår en ny biljettprodukt. Vi vill införa ett årskort för 3 650 kronor per år (305 kronor per månad med autogiro). Vilket i praktiken är tio kronor per dag. Detta har testats på andra ställen – bland annat i Wien och i Tyskland. Och på flera håll i Sverige lägger man nu fram samma förslag. Det handlar inte om att vi plockar bort några andra biljettprodukter, som månadskort, seniorkort eller enkelbiljetter. Vi lägger till en produkt, säger Lena Granath.

Hon berättar att antalet resenärer med årskort har tredubblats i Wien.

“Fantastiska siffror”

– Det är fantastiska siffror. I förlängningen gör detta att man förstärker kollektivtrafikens ekonomi. Vi vill testa detta.

Vänsterpartiet lägger fem miljoner kronor på nystarten för kollektivtrafiken.

I partiets budgetförändringar kan man även se att elva miljoner kronor plockas från det budgeterade resultatet i regionen.

– Vi har i år ett mål om att nå två procent. Nu når vi 2,1 procent – så vi tar 0,1 procent, vilket blir elva miljoner kronor, säger Linda Fleetwood.

– Sedan lägger regionen cirka 60 miljoner kronor på nära vård och digitalisering. De lägger dessutom 30 miljoner kronor på en omställningsreserv, som ska gå till nära vård och digitalisering. Då tar vi elva miljoner kronor av dem och ger dem till medarbetarna. Det är ändå medarbetarna som ska genomföra den här omställningen.

Vill se sänkta arvoden

– Sedan tar vi 3,6 miljoner kronor från vårt gamla krav om att sänka arvodena för oss regionråd med 20 000 kronor per månad. Majoriteten sparar cirka 210 000 kronor på politikerna. Men det slår mot fritidspolitikerna och antal möten. Vi tycker att det är bättre att spara på oss som är heltidsarvoderade. Vi lägger även en besparing med 500 000 kronor på klimatkompensation. Vi tycker att det är viktigare att minska på flygandet än att betala för vårt dåliga samvete, säger Linda Fleetwood.

Majoriteten lägger fem miljoner kronor på nystart av kollektivtrafiken.

– De lägger pengar på mer information och kampanjer. Vi vill lägga pengarna på Wien-modellen som Lena pratade om, så att folk verkligen ser att kollektivtrafiken kan vara ett alternativ, säger Linda Fleetwood.

Foto: Vänsterpartiet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS