OSKARSHAMN
Centerpartiet säger för närvarande inte ja till en ny hockey- och evenemangsarena i Oskarshamn.
Varför?
ON ställer frågan till Magnus Larsson (C) på fredagen, i samband med att han, Charlotte Sternell (C) och Anette Rogö (C) presenterar partiets valmanifest i kommunen.
– Den dagen det presenteras en trovärdig finansieringsmodell för en arena, så ska vi också sätta ner foten och svara på om vi vill bygga en arena eller inte, svarar Magnus Larsson.
– Men vi är absolut inte motståndare till en ny arena, betonar han.
Men ni säger inte ja just nu?
– Nej, men det finns egentligen inget att säga ja till.
Man kan säga ja till att tennishallsområdet ska utredas?
– Nej, men där har vi sagt att stadens södra infart är ett betydligt bättre alternativ – om arenan ska byggas.
– Nu har man tagit ett så kallat inriktningsbeslut – utan att ha en aning om vad det här kommer att kosta. Vi har inte ens en trovärdig byggkalkyl. Och definitivt inte en finansieringskalkyl, säger Magnus Larsson.
– När regionen (Region Kalmar län) tar inriktningsbeslut, ja, då finns det alltid en kostnadskalkyl. Men inte ens det har man lyckats prestera här.
Arenan kommer väl att kosta omkring en halv miljard kronor…
– Det vet vi inte. Vi har två bud – men inget av dem är egentligen särskilt trovärdigt. Vi har ett på 335 miljoner kronor – och vi har ett på 535 miljoner kronor.
Men nu handlar det först och främst om vad länsstyrelsen säger om ekar och eventuella läderbaggar i tennishallsområdet…
– Ja, när det gäller själva placeringen. Så är det ju, säger Magnus Larsson.
– Investeringskostnaden är väldigt viktig – men vi har även en driftskostnad. Och det är den intressantaste delen, understryker Charlotte Sternell.
30 miljoner kronor, ungefär?
– Där någonstans, ja – någonstans mellan 30 och 40 miljoner kronor, lite beroende på var investeringskostnaden landar, säger Magnus Larsson, som tycker att en skola är viktigare än en ny ishall.
– Alla dagar i veckan, fastslår han.
Och den nya F–9-skolan vill ni ha i Havslätt…
– Den vill vi ha i Havslätt, ja. Tittar vi på våra skolor i dag, så kan vi konstatera att vi är väldigt trångbodda. En del skolor har tvingats att göra om grupprum till klassrum. Vi behöver verkligen få till en ny skola, så att vi har undervisningslokaler för våra elever. Därför prioriterar vi en ny skola framför en ny arena, säger Magnus Larsson.
Kan inte en ny hockeyarena leda till att kommunen får fler invånare? Oskarshamn har ett SHL-lag – är inte det något som drar folk till staden och kommunen?
– Att vi har ett SHL-lag sätter förstås Oskarshamn på kartan. Det finns definitivt ett värde där – för Oskarshamn som stad och kommun. Men vi behöver dra hit ganska många nya invånare för att vi ska kunna finansiera en driftskostnad på 35–40 miljoner kronor per år.
Men många är idrottsintresserade. Får man ett jobb häromkring, så är det kanske hockeylaget som gör att man bestämmer sig för att bo i Oskarshamns kommun…
– Så kan det vara. Men den kommunala kärnverksamheten är ändå viktigare än en arena. För oss är det viktigare att skolan byggs först, säger Magnus Larsson.
Och ni vill ha en storskola…
– En medelstor skola handlar det om, enligt SKR:s definition (SKR = Sveriges kommuner och regioner). Tittar vi på antalet elever, så kommer den inte att vara jättemycket större än de skolor som vi har i dag, säger Magnus Larsson, som är andre vice ordförande i bildningsnämnden.
– Vi vill att man bygger den på ett sätt som gör att man upplever varje stadie som en egen skola, eller enhet. Utformningen är viktig, säger Charlotte Sternell.
– Jag brukar säga att vi ska bygga en ny Rödsleskola – men vi ska inte bygga en Rödsleskola. Rödsleskolan är en logistisk mardröm, egentligen, där det ligger olika huskroppar utslängda. Men du upplever inte att Rödsleskolan är stor. Upplevelsen från Rödsleskolan ska in i den nya skolan – men den ska inte se ut som Rödsleskolan, säger Magnus Larsson.
Vilka partier vill ni samarbeta med efter valet, om ni får chansen att sitta i en majoritetskonstellation?
– Den frågan börjar bli tjatig. Låt oss se ett valresultat först. Sedan har vi sagt att vi är öppna för att samarbeta med alla partier, förutom Sverigedemokraterna, säger Magnus Larsson.
Men ni utesluter en borgerlig allians som vilar på ett SD-stöd…
– Ja.
– Ska vi ha en borgerlig allians, vilket kanske ändå är vårt förstahandsalternativ någonstans, så krävs det att de andra partierna kapar banden till SD, säger Magnus Larsson.
Ni har tre mandat i fullmäktige i dag. Hur många platser siktar ni på nu?
– Fem.
”För hela Oskarshamns bästa!” – det är rubriken på Centerns valmanifest.
Under fredagens pressträff lyfter Charlotte Sternell, Anette Rogö och Magnus Larsson framför allt fram tre områden: Landsbygden, föreningslivet samt vård- och omsorg.
När det gäller vård- och omsorg vill Centerpartiet att det ska finnas trygga och anpassade boendeformer.
Partiet vill, med hjälp av en utredning, ta reda på vilka av de befintliga boendena i kommunen som är möjliga att bygga ut.
I valprogrammet kräver Centern dessutom att Hultgården i Misterhult ska återöppnas så snart som möjligt.
I övrigt hittar vi följande punkter inom vård- och omsorgsområdet:
- Samhället ska ha full tillgänglighet för människor med olika funktionsvariationer.
- LOV ska införas inom fler områden.
- All vård och omsorg ska vara offentligt finansierad.
- Kommunen ska – i samarbete med regionen – prioritera ett förverkligande av nära vård i hela kommunen.
På landsbygdsfronten vill Centern:
- Att det ska finnas en grundläggande kommunal service i hela kommunen.
- Att utbyggnaden av infrastruktur i kommunen ges en högre prioritering.
- Att det återinförs riktade pengar för satsningar på landsbygden.
- Bevara andelen jordbruksmark i kommunen och öka självförsörjningsgraden.
- Öka andelen närproducerade varor och tjänster som kommunen använder.
- Att det byggs nytt även på landsbygden.
När det gäller kultur- och fritidsområdet lyfter Centern fram följande punkter:
- En översyn av subventioner/bidrag till föreningslivet, för att få till en rättvisare fördelning – samt en höjning av föreningsbidragen.
- Att det ska finnas goda förutsättningar i form av moderna anläggningar för kultur- och fritidsverksamheten.
- Utveckla fritidsgårdsverksamheten till att omfatta våra ytterområden i samarbete med det lokala näringslivet.
- Utveckla kulturutbudet till att omfatta hela kommunen.
- Återöppna Kulturkanalen.
- Utveckla biblioteksverksamheten och kommunens biblioteksfilialer.
Vill ni spara på något?
– Nej, det vill väl ingen. Däremot behöver vi hela tiden se till att vi använder kommunens pengar på rätt sätt. Det handlar om ett ständigt pågående arbete. Får vi ut maximalt av varje skattekrona? Jag är ganska övertygad om att vi inte får det i Oskarshamns kommun. Inte i en kommun med det skatteunderlaget som vi har. Medellönen i Oskarshamns kommun är ganska hög – vi har ett bra skatteunderlag, men vi har också länets näst högsta kommunalskatt. Det är klart att det finns saker att göra någonstans, säger Magnus Larsson.
Vill ni sänka skatten?
– Nej, vi har sagt att vi är medvetna om att vi går in i en tuff period framöver – med lågkonjunktur och hög inflation. Vi ser inte att det vore ansvarsfullt att lova en skattesänkning i det läget. Men ser vi att utrymmet finns när vi sitter och gör budgetar, ja, då är vi inte främmande för det, svarar Magnus Larsson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare