Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Västerviks sjukhus får högt betyg i AT-rankningen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”AT-läkare rankar psykiatriblocken i Kalmar och Västervik högst i landet. Det visar den årliga AT-rankningen. Västervik rankas även högst i landet inom kirurgi”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) skickar årligen ut en enkät till samtliga AT-läkare där de får sätta betyg på sin utbildningsort. I enkäten betygsätter AT-läkarna de fyra blocken medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och ett sammanvägt betyg.”

”Bäst i länet hamnar återigen Västervik sjukhus på 6:e plats med 5,57 poäng av 6,0 möjliga. Sjukhuset har klättrat nio placeringar sedan i fjol. Därmed hamnar Västervik en bra bit över snittet på 4,8 för de 66 sjukhus som ingår i rankningen. Västervik har under en lång följd av är hamnat högt i AT-läkarna betygsättning. Så sent som 2017 var man bäst i landet.”

Länssjukhuset i Kalmar hamnar på plats 23 med 5,10 poäng.

Psykiatrin sticker ut

Inom de olika blocken sticker psykiatrin ut. Västervik och Kalmar rankas etta och tvåa i landet med 5,8 poäng respektive 5,6 poäng. Det är inte bara utbildningen utan också det kollegiala stödet inom psykiatriblocket som får högt betyg.

– Vi känner oss oerhört hedrade av att bli rankade högst i Sverige. Inom vår verksamhet finns ett stort engagemang för AT-läkarnas utbildning och här involveras de i alla delar runt patienten. Psykiatri är en viktig del i deras utbildning och fortsatta karriär, säger Annemarie Fouwels, överläkare och studierektor inom psykiatri norr.

”Glädjande”

– Det är ett glädjande besked och ett resultat av goda medarbetares engagemang till handledning och kollegial stöttning inom samtliga personalkategorier. Vi har också satsat på introduktion och regelbunden undervisning, som varit uppskattad, säger Åsa Tengö, överläkare och studierektor på psykiatri söder.

Västerviks sjukhus rankas också högst i landet inom kirurgiblocket med 5,6 poäng. Även här sticker sjukhuset ut vad gäller det kollegiala stödet.

– Roligt att Västervik fortsatt håller en stark position på AT-rankingen. Vår filosofi är ansvar under god handledning med stort fokus på kliniken. Vi har det lilla sjukhusets fördel, där våra AT-läkare är nyckelspelare för att verksamheten ska gå runt, säger Anna Kajsa Sjöberg, studierektor vid Västerviks sjukhus.

”På grund av för få enkätsvar finns Oskarshamns sjukhus inte med i årets ranking”, skriver regionen

Fakta / AT

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

I årets enkät är det sammanlagt 66 AT-orter som rankats av drygt 1 700 AT-läkare som svarat på frågorna.

FOTO

RICKARD DANIELSSON

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS