Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vem blir kommunalråd i Oskarshamn om M och SD vinner valet i höst? Det undrar Andreas Erlandsson (S)

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Vem är den främste kommunalrådskandidaten om Sverigedemokraterna ska styra Oskarshamns kommun tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna efter valet i höst?

Är det Lucas Lodge (M), Mattias Bäckström Johansson (SD) eller Leif Axelsson (SD) – eller någon annan?

Det undrar kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

“Vi kan ju inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”

LEIF AXELSSON (SD)

– Det kan vi inte svara på i dag. Vi får vänta med det tills efter valet. Vi kan ju inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, svarar Leif Axelsson när ON ställer frågan på fredagen.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

Socialdemokraterna är det klart största partiet i kommunen – med 17 platser i fullmäktigeförsamlingen.

Sverigedemokraterna är tvåa med nio mandat.

Och Moderaterna ligger på tredje plats med åtta.

Liberalerna har fem, Vänsterpartiet fyra, Kristdemokraterna tre och Centerpartiet tre.

“Är nummer två”

Kommunalrådet Lucas Lodge är etta på Moderaternas lista, socialnämndens ordförande Rolf Lindström är tvåa, Connéelia Lundin trea, Emil Jörgensen fyra och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Alexandersson är femma.

Om SD alltjämt är det största partiet på högerkanten efter valet, så vill rimligtvis SD ha kommunalrådsposten. Men vem blir det, då, i sådana fall? Riksdagskandidaten Mattias Bäckström Johansson toppar SD-listan – och fullmäktigegruppledaren/socialnämndsledamoten Leif Axelsson är tvåa. Johanna Bäckström Wörmke är trea, Jan Johansson är fyra och Marko Raiskio är femma.

“Jag ser Bäckström som nummer ett”

LEIF AXELSSON

Är du nummer ett på Sverigedemokraternas kommunalrådslista?

– Jag är inte etta på listan. Jag är nummer två och jag ser Bäckström som nummer ett, om han skulle välja att lämna riksdagen av någon anledning, säger Leif Axelsson.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn
Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Men om han inte lämnar riksdagen?

– Ja, ska man följa listan så är det jag i sådana fall. Men allt sådant får vi ta ställning till när vi har ett valresultat, säger Leif Axelsson, som undrar vem Andreas Erlandsson och Socialdemokraterna planerar att samarbeta med.

– Sossarna kommer inte att få egen majoritet. Vem ska han då regera ihop med? Ska Magnus Larsson (C) bli kommunalråd? Och var sätter han Lena Granath (V)? Och Centerpartiet och Vänsterpartiet kan ju inte samarbeta. Så han har problem. Under den här mandatperioden har vi ju sett vilket parti som håller i taktpinnen. Det är faktiskt Socialdemokraterna – och Moderaterna har snällt dansat med.

“Vi står för långt ifrån varandra”

ANDREAS ERLANDSSON (S)

I en intervju med ON säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson att Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom ett – och det är Sverigedemokraterna.

– Vi står för långt ifrån varandra, konstaterar han.

– Men Socialdemokraterna har bekymmer. Charlotte Sternell (Centerns förstanamn på fullmäktigelistan) har varit tydlig med att hon och Centerpartiet inte vill samarbeta med Vänsterpartiet. Jag undrar hur Socialdemokraterna ska få ihop det, säger Leif Axelsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS