Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Verkstadsklubben på Scania är inte nöjd med löneökningen för arbetarna: ”Besvikna”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Årets lönerörelse är klar”, skriver IF Metalls verkstadsklubb på Scania i Oskarshamn i ett inlägg i sociala medier på måndagen.

”Årets centrala löneökning är på 3,1 procent. Dessutom ökar även avsättningen till deltidspension med 0,2 procent, enligt det centrala avtalet. Utöver detta kommer Scania att betala ut 0,8 procent mer än värdet i det centrala avtalet för året 2024. I ren löneökning får arbetarna alltså 3,9 procent. Löneökningen är acceptabel, men vi är besvikna och frustrerade. Vi möts av en begränsad förståelse för våra högst rimliga krav. Trots att vi har haft rekordår 2023 så finns inte pengarna som behövs för att justera vårt relativa löneläge.  Om vi inte har råd nu, när skall det då kunna ske? IF Metall kan inte acceptera att Scania betalar lägre lö ner än jämförbara företag — det är helt enkelt inte bra nog. Vi bygger världens bästa lastbil, vi ställer alltid upp och levererar flexibilitet. Tyvärr så verkar vårt företag  tycka att vi skall vara nöjda med löner strax under snittet på vårt kollektivavtalsområde. Vi har konstaterat att gapet har ökat mot jämförbara konkurrenter sedan förra årets löneförhandling. Lönegapet är nu 5 procent. Vi strävar efter en god samverkan. Trogna verkstadsanställda som stannar kvar på Scania säkrar kompetens och stabilitet inom produktionen. I dagsläget har vi en hög personalomsättning som kostar en massa pengar samt orsakar avvikelser både i kvalitet och arbetsmiljö. Ett sätt att motverka detta är så klart schyssta löner, men tyvärr så ser inte företaget detta. Utan facket hade vi inte fått den löneökning som vi har fått under alla år”, skriver verkstadsklubben på sin hemsida.

Verkstadsklubben ställer inte upp på att lägre löner ska vara det som gör Scania lönsamt och framgångsrikt.

”En god samverkan och förståelse från båda parterna gör skillnad”, skriver verkstadsklubben, som konstaterar att den nya lönen kommer att betalas ut från och med maj, med retroaktivitet från 1 april.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
5
+1
1
+1
2
+1
14
+1
2
+1
2
+1
20

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS