Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Magnus Larsson (C): ”Vi har nått vägs ände”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun kan tänka sig att föreslå flera mindre skolor istället för en storskola.

Hur ser Centerpartiet på det här med mindre skolor, jämfört med en storskola?

Kan det finnas en poäng med att ha flera skolor utspridda i kommunen (även på landsbygden)?

Vi ställde frågorna till Magnus Larsson (C).

Han svarar så här via e-post:

”Vi tror på en mångfald av skolor, en blandning av både större och lite mindre.”

”Men man behöver också se vilka förutsättningarna är. I det här fallet så är våra grundskolor väldigt fulla, framför allt i centrum. Frågan om en ny skola har diskuterats i omgångar sedan 00-talet och i valrörelsen 2010 så drev, bland andra, Centerpartiet frågan om en ny skola.”

”Sedan tog frågan fart på allvar igen under förra mandatperioden och sedan dess har vi gjort inte mindre än tre olika lokalutredningar. 
Frågan är med andra ord väl utredd och vi har ett bra och gediget beslutsunderlag, att göra fler utredningar ser vi ingen nytta med utan nu behöver vi komma vidare i processen.”

”Bästa möjliga resultat”

”För Centerpartiet så är det viktigare hur skolan är utformad och vilken verksamhet som bedrivs i den än vad själva storleken är. Det finns ingen forskning eller statistik som visar på ett direkt samband mellan elevers resultat och skolans storlek.”

”Man hittar bra och mindre bra resultat i alla typer av skolor. Däremot finns det statistik som stödjer tesen om att hur skolan är utformad påverkar elevers resultat och mående. Därför är det viktigt att vi fortsätter att ha en aktiv process i det här ärendet för att nå fram till bästa möjliga resultat.”

”Att bygga flera mindre enheter är inte ekonomiskt försvarbart eftersom en mindre enhet är betydligt dyrare att driva än en större enhet, räknat per elev. Det är bland annat därför som vi idag i vår budget ger extra pengar utöver elevpengen till våra mindre enheter för att dessa ska kunna gå runt ekonomiskt.”

”Inte försvarbart”

”Centerpartiet har gjort bedömningen att vi har nått vägs ände med utredningar och att det bara finns en väg att gå, det är att bygga en ny F-9-skola och vi anser att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga mindre enheter i det här fallet.”


”Det finns absolut en poäng med att ha skolor runtom i hela kommunen, även om det skulle råka vara mindre enheter. Även om dessa är precis lika svåra att försvara rent ekonomiskt så finns det andra värden som gör att det ändå är försvarbart, det handlar om en servicenivå som ska upprätthållas även på landsbygden. Det aktuella ärendet handlar ju dock inte om några landsbygdsskolor utan bara om skolor inne i Oskarshamn, det gör inte frågan mindre viktig, men det är heller inte riktigt samma förutsättningar som i exempelvis Kristdala eller Bockara. 
Oavsett storlek på skola eller om den ligger på landsbygden eller i Oskarshamn så finns det dock en fråga som är viktigare än alla andra, och det är att utbildningen ska bedrivas med hög kvalité och det ska vara utvecklande för våra elever. Med det här beslutet så skapar vi möjlighet för att verksamheten i centrum ska kunna fortsätta att göra detta”, skriver Magnus Larsson i svaret till Oskarshamns-Nytt.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS