Insändare: ”Vi ska hushålla med våra medarbetare”

Insändare: ”Vi ska hushålla med våra medarbetare”

2020-02-11 Av av Oskarshamns-Nytt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

Vänsterpartiet vill att regionen ska hushålla med sina medarbetare – och ha rätt kompetens på rätt plats. ”Därför vill vi att det patientnära städet skall utföras av lokalvården som vi driver i egen regi”, säger Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition.

Det finns två olika yrkesgrupper som städar på våra sjukhus. Mycket av den dagliga städningen sköts av utbildad städpersonal. Men det som brukar kallas den patientnära städningen ligger i huvudsak på vårdpersonal. Samtidigt så har våra lokalvårdare höga utbildningskrav i både lokalvård och hygien som är viktiga patientsäkerhetsaspekter utifrån ett vårdhygieniskt perspektiv.

I Region Kalmar län såsom i övriga Sverige har vi stora problem med rekrytering av fast och egen personal, särskilt sjuksköterskor, vilket gör att hyrbolagskostnaderna ökar. Idag lägger sjuksköterskor och undersköterskor många timmar om året på patientnära städning. Tid som behövts till vård av patienter.

Vi i Vänsterpartiet vill att vi ska hushålla med våra medarbetare – och ha rätt kompetens på rätt plats, därför vill vi att det patientnära städet skall utföras av lokalvården som vi driver i egen regi.

Linda Fleetwood (V) regionråd i opposition

Dela gärna artikeln med dina vänner: