Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vi tar tempen på Dackarnas stolta lagledare som ska försvara SM-guldet i år

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÅLILLA

Mikael Teurnberg tror stenhårt på sitt eget lag i Dackarna inför årets säsong i elitseriens speedway. Inför säsongspremiären borta mot Piraterna har Oskarshamns-Nytt fått en pratstund med Mikael som trivs i Målilla där han har sitt ursprung.

”Jag gillar utmaningar”, säger han om sitt liv i framgång.

Varför blev du lagledare i Dackarna?

– Jag har mina rötter här då min pappa Björn växte upp i Målilla men han flyttade härifrån då han var 25 år. Jag har väldigt fina minnen från Målilla då jag ofta besökte mina släktingar som barn. Det finns en koppling till Småland som berör. Dackarna ville att jag skulle jobba med marknadsföring och GP speedway. Min familjesituation passade bra då barnen var utflugna och då ville jag vara en del av klubben och bo här så jag hittade en lägenhet här och känner mig som hemma här och har bekanta här sedan tidigare. Det är många som känt igen mig och minns min pappa och det har blivit familjärt vilket gör att jag trivs, säger Mikael Teurnberg om sin nya tillvaro i Målilla där han har sina rötter.

Världens bästa jobb

Mikaels framgångar som lagledare och marknadsansvarig har gett honom ett gott rykte. Då vi möts har han precis kommit hem från Holland och VM i isracing där han har varit ledare.  

– Jag har levt ett sådant här liv i hela mitt liv med min speedwaykarriär och jag jobbar med någonting som jag älskar så det blir som en drog. Det är någon sorts passion och jag sätter upp mål och gillar utmaningar. Man ska ta för sig av saker som man egentligen inte vågar. Förra året var det världens bästa jobb men det finns en baksida då jag förlorar också. Då får man ta mycket negativt i telefon, säger Mikael.

Dåligt publikår

Mikael känner glädje över att ha varit i Holland på ett evenemang med större publik. 

– Det var 6 000-7 000 besökare och det var häftigt. Äntligen! Människors beteende har förändrats under covid då de sitter hemma och tittar på speedway på tv istället. Vi hade ett dåligt publikår förra året då det var restriktioner och det var tufft ekonomiskt. Det blir en stor utmaning inför det här året att locka tillbaka publiken igen. Vi hoppas på att kunna locka flera besökare med aktiviteter för barnen och det ska bli en ny pub, säger Mikael.

Hur ser du tillbaka på förra årets säsong?

– Sportligt så gick det bra och det blev som en välregisserad film. Vi förlorade ingenting och vann sex raka matcher i slutspelet och var bäst då det verkligen gällde. Vi fick ut max av allting och det var fantastiskt. Samtidigt var det jobbigt mentalt då jag är en person som gick in hårt för det där och pressade mig själv till max. Efter guldet var jag väldigt slutkörd några veckor då det blev en väldigt stor urladdning, berättar han.  

SM-guldet har betytt mycket

SM guldet har betytt mycket för Dackarna då det var fjorton år sedan de tog det förra SM guldet och supportrarna och funktionärerna är viktiga för klubbens framtid. Segern var efterlängtad säger Mikael Teurnberg som fick ett bättre läge inför årets säsong som säljare åt klubben till alla sponsorer.  

Hur är din roll som lagledare jämfört med marknadsansvarig?

– Jag släpper rollen som marknadsansvarig nu i april och börjar mer och mer gå in för att vara lagledare. Jag är säljare och tycker det är kul och där har jag ett driv och en motivation. Många vet vem jag är och då är det lättare att vara marknadsansvarig. Utan sponsorpengarna går det inte att driva det här och så är det i elitidrott. Det är lättare att komma till ett företag om du är svensk mästare. Många Dackefans vill vara med och stötta. Det som har varit tufft är att hitta folk som jobbar ideellt och det går åt 120-140 funktionärer till matcherna. Folk har stressade liv och det fyller inte på efter de som slutar av olika skäl, säger Mikael.

Unga hungriga förare

Mikael Teurnberg fick en budget av styrelsen i höstas som han har hållit. Tillsammans med styrelsen har han kontrakterat nya förare och skapat ett nytt lag inför 2022 och det är ett tufft jobb då det finns konkurrens.

– Jag har fått in ett par unga hungriga förare så laget är jämnare och jag tror stenhårt på det här laget. Vi kommer att vara med i topp fyra och det kommer att bli en tuff säsong då många lag är bra. Det är viktigt att få en bra start då det skapas ett intresse för laget som betyder mycket inledningsvis av säsongen. Förra året var vi aldrig sämre än fyra i tabellen. Jakob Thorsell är vår lagkapten och han bistår mitt lagarbete på ett bra sätt, säger Mikael och fortsätter:

– Jag har hittat förare som är utvecklingsbara och årets lag är ett väldigt ungt lag. Om jag kan hitta ett guldkorn som kan ta det där skuttet kan det bli riktigt bra. Det är viktigt att lära känna förarna och det måste jag jobba med då de flesta reser hit och bor på hotell inför matcherna. Att hitta lagandan är viktigt. Vi träffas vid tävlingarna och bygger upp ett fint förtroende och jag drar gärna ett roligt skämt innan vi går ut på banan, säger Mikael som själv började åka speedway då han var liten grabb.

Började som fyraåring

Han var bara fyra år då han klev upp på cykeln första gången. Han började tävla i knattespeedway då han var tolv år och tog steget upp till stor cykel då han var femton år och hans resultat blev bra.

– Som knatteförare stack jag inte ut men då jag började tävla som sextonåring gick det bra. Jag var med i juniorlandslaget och det blev junior VM redan fjärde året jag körde. Jag körde i elitserien och var professionell förare i tolv år i olika länder och då hade jag det som ett yrke. Jag har tre lag SM guld med Rospiggarna. Jag var inte i den absoluta världstoppen och jag blev inte världsmästare, det är en besvikelse, säger Mikael.

Man ska gå på sin känsla

Mikael Teurnberg har varit involverad i speedway sedan han var tolv år. Han vill ha vännerna vid tävlingsdepån så att han känner ett stöd. I slutet av förra året kom Rikard Kling in som assisterande lagledare då han hade ett bra sätt som tillförde mycket.

I år kommer föraren Ricky Kling att vara assisterande lagledare åt Mikael. Ola Westlund är en gammal förarkollega som är en mycket god vän och han finns i Gävle. Efter avslutad karriär som förare arbetade Mikael som lärare under en period. Det var enda gången han hade ett arbete utanför banorna.

– Man ska gå på sin känsla och göra det man känner för, säger Mikael som inte saknat lärarjobbet då han fick ett erbjudande som var ännu bättre. Därmed kom han tillbaka till speedwaybanan igen

Hoppas på bra teamarbete i depån

Matchpremiären är den 3 maj mot Piraterna borta. Dessförinnan är det träningsmatch hemma mot Lejonen och därmed kommer all publik att komma hoppas Mikael Teurnberg som tror stenhårt på ett bra teamarbete i Dackarnas depå i år igen.

Hur går tankarna kring matchpremiären?

– Vi åker dit för att vinna. Vi ska börja träna här nu och köra träningsmatch hemma mot Lejonen och det är viktigt för oss att få en bra start och vara med i början. Jag tror att Lejonen blir svåraste motståndarlaget i år då de har ett slagkraftigt och namnkunnigt lag. Vi måste prestera på det yttersta och allt kan hända. Jag tror stenhårt på det här gänget som jag har satt ihop, avslutar Mikael Teurnberg.

Mikael Teurnberg med speedwaybucklan
Mikael Teurnbergs Dackarna ska försvara SM-guldet i årets speedwaysäsong

Foto: Marita Andersson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS