Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”Viktigare för regeringen att vi har billigare plastpåsar än en stark folkbildning i Sverige”

ANNONS

LÄNET

”Tidö-regeringens slakt av folkbildningen kommer få allvarliga konsekvenser”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande.

”Tidö-regeringens utbildningsminister Mats Persson (L) har presenterat stora nedskärningar när det gäller anslagen till studieförbunden i kommande budget som presenteras i sin helhet den 20 september. En nedskärning som kommer att bli ett hårt slag mot folkbildningen i Kalmar län”, skriver partierna.

”Djupt besviken”

– Jag är djupt besviken på regeringen och då främst Liberalerna. Liberalerna är likt oss i Centerpartiet ett parti som stått folkbildningen och studieförbunden nära. Att nu en liberal utbildningsminister går i spetsen för en slakt av folkbildningen är anmärkningsvärt. Studieförbunden bidrar till att minska utbildningsklyftor och höja utbildningsnivån, ingen vinner på motsatsen. Dessutom är de viktiga kulturarrangörer i länet, säger Karin Helmersson (C), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

”Sorgligt”

– Regeringens förslag innebär en minskning av anslagen med 500 miljoner över tre år, det kan ju jämföras med att den slopade skatten på plastpåsar kostar staten 650 miljoner per år. Alltså är det viktigare för regeringen att vi har billigare plastpåsar än en stark folkbildning i Sverige. Det är sorgligt. Redan innan de nedskärningar som presenterats stod studieförbunden inför en svår uppgift. Sedan 2016 har inflationen varit 30 procent, utan att statsanslagen till studieförbunden har räknats upp. Nu försvinner ytterligare en tredjedel av finansieringen, det är ett hårt slag, säger Malin Anell (S), regionråd och vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

”Ödesdigert”

– Folkbildningen skapades för och av de som inte hade någon skola att gå till och för att fler skulle få möjligheten att tänka fritt. Miljoner människor har varit en del av folkbildningen genom åren i Sverige. I Kalmar län finns så många människor som har fått och får hjälp och stöd genom folkbildningen. Många tar sina första steg in eller närmare arbetsmarknaden genom olika aktiviteter. Att nu med ett stort hugg kraftigt försämra för folkbildningen i Kalmar län kommer att bli ödesdigert, säger Sara Kånåhols (V), ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Genrebild: Freepik

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
5

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS