Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Viktigt att tänka på under julbaket

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Fredag den 9 december, är det en alldeles speciell dag – nämligen Pepparkakans dag. Om du tänkt baka pepparkakor eller kanske koka knäck i helgen så gäller det att vara försiktig med spisen. Torrkokningar i köket står för en stor andel av julbränderna enligt försäkringsbolaget If.

Många tror att det är tända ljus som är den vanligaste orsaken till bränder, men det är faktiskt köksbränder och glömda spisar som är mest förekommande, enligt Brandskyddsföreningen.

Gå inte från spisen

Försäkringsbolaget If såg att antalet köksbränder var mer än dubbelt så många i december förra året jämfört med oktober samma år. December var den månad då flest antal köksbränder anmäldes under hela 2021 medan mars var den månad med lägst antal anmälda bränder.

– Vi går in i en för många ganska stressig period då det ska kokas knäck och bakas pepparkakor. En viktig påminnelse är att inte gå ifrån spisen, även om det finns en massa annat att pyssla med samtidigt, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Varje år inträffar cirka 20 000 – 24 000 bostadsbränder i Sverige, och äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken, enligt Brandskyddsföreningen.

Fläktens fettfilter har fattat eld
Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Pressbild: Ifs säkerhetscenter.

TIPS: Så undviker du brand i köket

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn.
  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel.
  • Ha alltid en brandfilt uppsatt och nära till hands vid spisen om du snabbt behöver kväva en eld. Eld kan flamma upp på bara några få sekunder.
  • Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
  • Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna.
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – en i varje rum är Ifs rekommendation.

Foto: Försäkringsbolaget If

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS