Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Vilket är bästa platsen att förvara ett testamente?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till juristen@oskarshamns-nytt.se!

Du skrev för ett tag sedan att man inte kan registrera testamentet. Men min jurist på banken sa att de finns ngt som heter testamentbanken dit kan man skicka testamentet. Och de är kopplade till myndigheter så när man dör får de reda på de finns testamente. Stämmer inte det?

Tack för din fråga!

Det stämmer att det finns något som heter testamentsbanken. Enligt egen utsago ska de vara ett väldigt tryggt och säkert och de har även ett samarbete med ett antal juristbyråer, vissa större än andra, som naturligtvis säger att det är tryggt och säkert. Det kanske det också är. Enligt egna uppgifter skannar de inte in något utan förvarar testamentena i egna säkerhetsskåp och skickar ut dem i samband med dödsfall. Det är dock inte ett nationellt register ställt under myndighetskontroll.

Det är ett aktiebolag med dotterbolag som driver testamentsbanken. Moderbolaget är ett privatägt bolag. Moder- och dotterbolaget har sammanlagt 1 person anställd. Bolagen verkar vara familjeägda/familjekontrollerade bolag vars VD, tillika 1 av 2 ledamöter, och bolagets enda suppleant tillhör samma familj (delar efternamn).

Varför rekommenderar jag mina testamentskunder att förvara testamente i bankfack?

  • För att ägar- och styrningskontrollen i banker är uppdelad och spridd på flera.
  • För att det framgår av de uppgifter som beställs i samband med dödsfall att det finns bankfack.
  • För att bankfack efter den avlidnes bortgång bara får öppnas tillsammans med två banktjänstemän. Inget får plockas ut/med men banken kan ta en kopia som de kan vidimera.

Det viktigaste är att Du känner dig trygg med den lösning Du har valt för förvaring av Ditt testamente och att Du känner att fördelarna överväger nackdelarna/riskerna med Din lösning.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS