Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare: Vill du äga en flygplats?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

Vill du äga en flygplats? Jag tycker det är häftigt att äga en!

En flygplats alltså.

Söker alltid bygga en när jag sitter som diktator i dataspelet Tropico och bestämmer över mitt folks öde. Men det som är kul i ett dataspel behöver inte vara det i verkligheten. Som nu när region Kalmar län ska köpa in sig i flygplatsen i Kalmar. Det som får just mig att dra öronen åt mig är att det är så förbaskat bråttom. Varför då?

Kalmar kommun har en flygplats. Den går med förlust. Förra året minskade resandet där med över fem procent. Plötsligt vill man sälja hälften av den till regionen. Och regionens styrande är på direkt. Men det har inte föregåtts av någon politisk debatt i Kalmar kommun. Det verkar vara en ”överenskommelse” mellan några få personer i maktposition.

Man gör allt för att skynda på beslutet. Man sätter till ett EXTRA styrelsemöte dagen före regionfullmäktige, så att ett beslut kan tas där och ärendet blir ”berett” på rätt vis. Och så, vips, någon gång snart är du som medborgare i regionen ägare till en flygplats som går med förlust!

Grattis! – Häftigt, eller hur?

Men – Varför är det så bråttom?

Redan nu har man bestämt vilka som ska sitta i styrelsen. Alltså redan INNAN det officiella beslutet ens är fattat. Det blev inte du eller jag… Man skyndar på allt innan du har hunnit sätta dig in i om det är bra eller inte. Innan någon riktigt har hunnit bilda sig en uppfattning. Innan någon inser vad det är som händer. Någon, som folket, som väljarna, som medborgarna i regionen till exempel. Någon som du.

Varför inte låta fler få tid att förstå varför det är så bra? Istället för att skynda på …

Det gör att jag känner stor tveksamhet.

Ett av argumenten jag fått till varför vi ”måste” ha en flygplats är att e-hälsomyndigheten finns i Kalmar och för den är en flygplats viktig. Jo, men myndigheten är statlig. Är en flygplats så viktig för den så kan Kalmar sälja hälften av flygplatsen till staten istället, inte till regionen.

Inte går du och jag och bygger ett garage till grannen – som tjänar betydligt mer än vi – för att det är viktigt för henne att ha ett? Och vi – Du och jag – står för kostnaderna …?

Är man sen hälftenägare i en flygplats som går med förlust, ja då får man stå för hälften av fiolerna när den räkenskapen kommer …

Jens af Ekenstam Stenman – Vänsterpartiet i region Kalmar

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS