Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Villaägarna: Kalmar läns bästa småhuskommuner – så hamnar Oskarshamn i rankingen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Villaägarnas Riksförbund har i samarbete med WSP gjort en undersökning i syfte att skapa intresse för vad som gör en kommun till en bra småhuskommun där ett antal variabler mäter hur bra landets och länets kommuner är ur ett småhusperspektiv. I Kalmar län ligger de båda Ölandskommunerna i topp.

En plats att växa upp på, att odla i sin trädgård och något att kalla eget – alla är de vanliga anledningar till att folk vill bo i småhus. I återkommande undersökningar svarar människor att småhus eller villaliv motsvarar deras drömboende. Samtidigt råder ett starkt underskott på denna boendeform enligt Villaägarna.

Hushållens efterfrågan på småhus bejakas inte utan motarbetas ibland med en prioritet för förtätning och flerbostadshus. I syfte att skapa intresse för vad som gör en kommun till en bra småhuskommun har Villaägarna genomfört en undersökning – Bästa småhuskommun – där ett antal variabler mäter hur bra landets kommuner är ur ett småhusperspektiv.

Ranking för att avspegla förändringar över tid

Undersökningen har gjorts i samarbete med WSP och kommer att uppdateras regelbundet för att avspegla förändringar över tid. Den senaste mätningen gjordes 2019 och den har delat upp kommunerna i två typer utifrån Sveriges kommuner och landstings (SKR) definition av kommuntyper. Dels ”landsortskommuner” vilket är 141 kommuner, dels ”övriga kommuner” vilket är 149 kommuner. Den sistnämnda är en sammanslagning av i huvudsak storstads- och storstadsnära kommuner samt pendlingskommuner.

Årets index 2021 visar att Älvdalen är bästa landsortskommun och Habo är bästa övrig kommun men undersökningen i den nya rapporten ”Sveriges bästa småhuskommun – En ranking av Sveriges kommuner ur ett småhusperspektiv” redovisas även länsvis.

Kalmar läns bästa småhuskommuner

”I Kalmar län finns två av Sveriges bästa småhuskommuner, båda ligger på Öland. De båda småhuskommunerna njuter låga risker för villainbrott och ett kontinuerligt bostadsbyggande där kommunen planerar för småhus samtidigt som det faktiskt färdigställs än mer än vad som planeras. Flera av kommunerna i Kalmar län har en intressant utveckling trots att de kämpar med negativa flyttnetton”, skriver Villaägarna i rapporten där rankingen ser ut som följande.

Oskarshamn hamnar på nionde plats i länet och på 206:e plats av 290 i landet vilket är en negativ utveckling sen den senaste undersökningen 2019.

Källa: Villaägarnas rapport ”Sveriges bästa småhuskommun – En ranking av Sveriges kommuner ur ett småhusperspektiv”, 2021

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS