Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Villapriserna i Oskarshamn sjunker – så tänker köparna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

BOSTAD

Priset på villor i Oskarshamn sjönk under slutet av 2022. För säljare blir det nu allt viktigare att välja rätt mäklare och att ta köparnas preferenser i åtanke för att försäljningen ska uppgå till önskat pris.

Det har skett stora förändringar på bostadsmarknaden sedan den stod på sin topp i början av 2022. Världsläget, där inflationen har stor inverkan, har bidragit till att bostadspriserna minskat på många håll runtom i landet. I Oskarshamn dröjde det till slutet av året innan pristrenden märktes av på allvar.

Mellan oktober och december månad sjönk priset på villor med 19,1 procent. Detta är den svagaste prisutvecklingen i kommunen sedan år 2016. Siffrorna kommer från Svensk mäklarstatistik, som också visar att medelpriset på en villa låg på 2 086 000 kronor.

Jämför mäklare i Oskarshamn för lönsam försäljning

För säljare kan situationen kännas oroande, men det finns fortsatt goda chanser att få det pris man önskar för sin bostad om man planerar sin försäljning väl. En av de viktigaste faktorerna är att man väljer rätt mäklare i Oskarshamn, som har god kännedom om den lokala bostadsmarknaden och om hur man identifierar potentiella köpare.

Ett av de enklaste sätten att hitta rätt mäklare är att jämföra vilka alternativ som finns att tillgå. Utöver att se till lokalkännedom och kundnätverk är det också viktigt att ta reda på vad som är ett rimligt mäklararvode, och att ta hänsyn till detta i sin jämförelse av marknadens aktörer.

Prismodellen kan skilja

Förutom att olika mäklare tar olika mycket i arvode kan prismodellen också skilja sig åt. Vissa tar en procentsats av köpeskillingen, vissa använder sig av fast pris och en provisionstrappa, det vill säga att arvodet ökar om bostadens slutsumma gör detsamma.

Många säljare lockas av att välja den aktör med lägsta möjliga arvode, då det kan innebära att man får ut mer pengar av sin försäljning. Man bör dock vara medveten om att ett högre arvode i regel innebär att mäklaren lägger ner mer tid på säljprocessen.

Köpare lockas av låga driftkostnader

Prisnedgången tillsammans med läget i omvärlden har fått köparna att bli mer återhållsamma. Antalet försäljningar har dock inte rasat för det. Mellan oktober och december, då den största prisminskningen ägde rum, skedde 43 villaförsäljningar i Oskarshamn – blott tre färre än kvartalet innan. Detta enligt Svensk mäklarstatistik.

Däremot märks stora skillnader i hur köpare resonerar och vilka deras preferenser är jämfört med när marknaden stod på sin topp. Enligt en artikel från Svt, där fastighetsmäklare Louise Larsson uttalar sig, efterfrågar nästan alla spekulanter en driftkostnadskalkyl. Detta har främst att göra med de ökande energipriserna och de stigande räntorna – köpare måste helt enkelt ta större hänsyn till vad de månatliga kostnaderna för bostaden blir.

Enligt Svt:s artikel gör många köpare i dag avkall på lyx, såsom en pool eller ett hemmaspa. I stället tycks det vara mer attraktivt med nyare hus, som i regel är mer energisnåla, samt bostäder som har en eldstad och ett vattenburet system, då detta möjliggör lägre driftkostnad.

Svårare att hitta rätt köpare

Säljare bör vara förberedda på att en försäljning i dag kan ta längre tid än vad det gjorde innan marknaden dippade. Färre personer går på visningar, vilket kan göra det svårare att hitta rätt köpare. Men när rätt köpare väl dyker upp finns fortsatt möjlighet att nå sitt efterfrågade pris.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS