Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

WHO-chefen: Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta smittkedjan

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

”Gör allt. Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta smittkedjan. Elden måste släckas.”

Det säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, enligt tidningen The Guardian.

Men statsepidemiologen Anders Tegnell säger så här om WHO-chefens uppmaning:

– 80–90 procent av alla fall i den här pandemin kommer att vara extremt lindriga. Vi kan inte ägna en massa resurser åt att ta hand om dem, vi måste fokusera på de tio procenten som verkligen behöver sjukvård, betonar han i en intervju med Aftonbladet.

– Han skickar ut ett budskap till hela världen. Man måste se det i det sammanhanget. I länder som Italien håller man inte längre på och hittar varje fall och smittspårar. Det vet ju Tedros om, men han måste ha ett budskap till världen, framför allt till länderna som ligger lite tidigare i smittspridningsschemat än vi i Europa gör just nu, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

“Det går inte”

– Vi kan jämföra med de nordiska länderna. Vi har alla sagt att vi inte kan hitta vartenda fall längre, det går inte. Nu gäller det att fokusera på riskgrupperna och få ner spridningstakten så mycket som möjligt så att inte sjukvården översvämmas av en massa patienter, tillägger han.

I intervjun med Aftonbladet understryker Anders Tegnell att antalet tester inte ska skäras ned.

– Att vi inte testar alla som kommer från andra länder handlar inte om att minska mängden tester. Men vi måste fokusera testningen där den behövs som bäst. Det är inte längre meningsfullt att testa alla personer som kommer från olika länder med lättare symtom, för det leder inte till några åtgärder i dag.

Han säger så här om dem som varit utomlands och testats positivt:

– Vi vet inte om de här fallen är toppen på ett isberg. Om vi har några fler fall runtom, eller om det bara är de här fallen. Det är därför vi testar mer i andra grupper nu, för att se hur det verkligen är. Det lär klarna inom de närmaste dagarna, förhoppningsvis, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS