Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Wyckman (L): ”Vi vet att många barn och unga mår sämre idag än förr”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Första linjens psykiatri för barn och unga ska bli en mer integrerad del av primärvården. Det  uppdraget gavs i Länsunionens regionplan för 2020-2022. På regionstyrelsens sammanträde på onsdag ska uppdraget slutredovisas och en plan för införande godkännas”, skriver Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Barn och unga lever idag under en upplevd ökad press från samhället. Det självupplevda måendet är försämrat i förhållande till hur det såg ut för 10 – 20 år sedan. Därför är det viktigt att vi ökar våra insatser för att tidigt kunna erbjuda stöd och hjälp för dem som mår dåligt. Verksamheten ska vara mer tillgänglig i hela länet och samverkan med skolan ska stärkas, säger Yvonne Hagberg, regionråd för Socialdemokraterna.

”Samtliga åtgärder kopplade till planen ska vara genomförda i september 2021”

JOHANNA WYCKMAN (L), REGIONRÅD

I den nyligen antagna regionplanen för 2021-2023 fanns ett belopp på fem miljoner kronor avsatta för att kunna genomföra satsningen förstärkt första linjens psykiatri för barn och unga. Arbetet ska påbörjas i samband med regionstyrelsens beslut.

”Ska stärkas”

– Tillgängligheten ska också stärkas och säkras genom utökade digitala arbetssätt. Dessutom ska en tydlig ingång via länets hälsocentraler etableras och upprätthållas. Vi vet att många barn och unga mår sämre idag än förr, och i pandemins spår kommer behovet av lättillgänglig hjälp för dem att bli än viktigare. Samtliga åtgärder kopplade till planen ska vara genomförda i september 2021, säger Johanna Wyckman (bilden), regionråd för Liberalerna.

Slutsatserna i rapporten och planen baseras på kartläggning från andra regioner, utredningar från andra myndigheter, tidigare intervjuer med patientgruppen och vårdnadshavare, nationell statistik samt intervjuer med verksamheterna.

”Ska vara trygg”

– Patientens resa genom vården ska vara trygg och tydlig. Patienten ska få den vård som dennes situation kräver. En tydligt organiserad och välfungerande vårdkedja är en avgörande del i det arbetet. Primärvården är för många en naturlig väg in i vården. Samma princip ska kunna gälla även för barn- och unga. Vi förstärker nu organisationen för att möta behovet, säger Christer Jonsson, regionråd för Centerpartiet.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS