Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Y2K-modet dominerar – med kroppsinkludering och hållbarhet i fokus

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LIVSSTIL

Låga jeans, korta toppar och chunky sneakers förknippas inte sällan med tidigt 2000-tal. Men modet från millennieskiftet har gjort en storartad ”comeback” och är nu hetare än någonsin. 

Det sägs att allt är cykliskt. Trender och fenomen kommer och går, men man kan nästan vara säker på att de förr eller senare återuppstår. Det cykliska tankesättet appliceras inom många områden – allt från aktiemarknaden till musikscenen. Ett område där cyklerna syns som allra tydligast är modebranschen, där Y2K-trenden nu dominerar. 

Låga jeans och chunky sneakers är tillbaka 

Y2K står för ”Year Two Thousand”, och därmed innebär alltså trenden att estetiken från början av 2000-talet och slutet av 90-talet, är tillbaka. Inom trenden ryms färgglada, metalliska och futuristiska kläder som samtidigt andas retro.  

Det handlar bland annat om små toppar med tryck, låga och vida jeans samt enfärgade träningsoveraller i velour. Därtill har det blivit omåttligt populärt att matcha sin outfit med chunky sneakers, det vill säga stora sportskor med grov yttersula. En vanligt förekommande accessoar är den så kallade baguetteväskan som hängs över axeln. 

Cykler, TikTok och nostalgi bakom trenden 

Modets stora återkomst påbörjades under år 2021. Under året gjordes 193 procent fler internetsökningar på ”Y2K fashion” än under 2020, enligt Trendanalytics. Det återvändande modet fick ett stort genomslag i stora delar av världen och fortsatte även under 2022. Y2K-trenden ser nu ut att hålla i sig även under det nya året. Varför ett visst mode blir aktuellt är en fråga som vanligtvis har flera svar, och Y2K-modet är inget undantag.

Som anledning till att millenniemodet kom tillbaka nämns bland annat den så kallade 20-årscykeln. Detta är en vanligt förekommande term inom modebranschen som syftar till att trender som gått kommer tillbaka om ungefär 20 år. Precis så blev fallet för Y2K-trenden. Det kan spekuleras i huruvida 20-årscykeln fungerar av sig självt eller om den är en sorts självuppfyllande profetia. 

Därtill nämns TikTok, ett av de största sociala medierna bland unga, som en viktig anledning. På TikTok finns en lång rad influencers med miljontals följare. När många av dessa hakade på Y2K-trenden gick det snabbt för den att sprida sig till allmänheten. Bland förgrundsfigurerna vad gäller att ta tillbaka 2000-talets mode nämns Bella Hadid – supermodellen med omkring sju miljoner följare på TikTok. 

Somliga populärkulturella magasin menar även att nostalgi har ett finger med i spelet. Att blicka tillbaka fungerar som en tröst för många människor, särskilt i tider då samtiden skakar. Kanske är det därför inte en slump att Y2K-modet kom tillbaka under en tid starkt präglad av coronapandemi. 

Så skiljer sig dagens Y2K-mode från dåtidens 

Några av Y2K-modets främsta stilikoner är 2000-talets Britney Spears, Paris Hilton och Lindsay Lohan. Men trots det skiljer sig dagens Y2K-kläder från hur dessa profiler klädde sig vid millennieskiftet. Detta mycket beroende på att samhället i stort genomgått betydande förändringar. 

Under slutet av 90- och början av 2000-talet rådde kroppsideal som i dag anses vara förlegade. Dagens trendsättare är medvetna om de skadliga effekter kroppshets kan innebära, och vill lämna detta kvar i decenniets tidiga dagar. Y2K-modet av i dag har i stället ett stort fokus på så kallad kroppsinkludering, det vill säga att man tar hänsyn till olika typer av kroppsformer. 

Kroppsideal och hållbarhet

Kroppsideal är ett hett diskuterat ämne i modebranschen. Hållbarhet är ett annat. Många kunder efterfrågar i dag kläder i hållbara material, något många modeskapare lyssnat till. Till skillnad från hur det såg ut i början av 2000-talet är därför många av dagens Y2K-kläder producerade med hållbarhet i fokus.  

Att Y2K-trenden tagit ny form, för att passa in i dagens samhälle, är en av anledningarna bakom dess kraftiga genomslag, och som talar för att modet fortsätter sin succé in i framtiden. 

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS