Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ylva Alexandersson (M) tillbakavisar påståendet om att hon skulle ha blivit petad: ”En massa skit”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Stort bråk hos Moderaterna”.

Det är rubriken på ett e-postmeddelande som undertecknad fick på tisdagsförmiddagen.

Personen i fråga hävdar att ”ett stort bråk” har blossat upp inom Moderaterna efter att Ylva Alexandersson (M) ”petats” från posten som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamns kommun (läs mer om moderatvalen här).

– Nej, det stämmer inte. Det finns ingen sanning i det – det lovar jag på heder och samvete. Det var jag som bad om att få bli entledigad från uppdraget, säger hon när jag ringer upp henne och ställer frågor kring påståendet.

– När jag kom in i politiken så var tanken att Etec, skolan i Oskarshamn som jag nu äger, skulle säljas. Då tänkte jag att det skulle bli jätteroligt att pyssla med politik i stället. Sedan äger jag ju även veterinärkliniken (Smådjurskliniken i Kristineberg, Oskarshamn). När jag fick uppdraget som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, efter förra valet, så insåg jag att det är ett väldigt tidskrävande uppdrag – särskilt för en person som driver två företag och är anställd som vd i båda. På Etec är det ett heltidsuppdrag – jag kan därmed konstatera att det blev jättemycket.

”Jag är inte en person som hoppar av grejer”

Ylva Alexandersson (M)

– Men jag är inte en person som hoppar av grejer. Jag försöker alltid göra mitt bästa – och det har jag gjort i fyra år. Jag är jättestolt över mitt arbete – men jag kände att det blev för bra nu när vi köpte skolan. När jag pratade med Lucas (Lodge), så sa jag att personen som innehar en ordförandepost även måste kunna lägga tid på vår politik. Jag har varit ordförande i samhällsbyggnadsnämnden – men jag har enbart kunnat vara fokuserad på det, jag har inte hunnit vara behjälplig i andra moderatfrågor, säger Ylva Alexandersson, som betonar att hon har älskat att jobba med Kristina (samhällsbyggnadschefen Erlandsson).

Hon beskriver Kristina Erlandsson som en ”fantastisk samhällsbyggnadschef”.

Samhällsbyggnadsnämnden
Kristina Erlandsson, samhällsbyggnadschef, Ylva Alexandersson (M) och Anita Hultgren (S).
Arkivfoto: Peter A Rosén

– Jag tycker att samhällsbyggnadsnämnden har skitroliga ärenden – och det är ett jättetrevligt uppdrag. Det har varit fantastiskt roligt. Jag hade gärna fortsatt med det, om jag hade haft hur mycket tid som helst. Men det går inte när mitt liv ser ut som det gör just nu. Man ska göra ett bra jobb också.

”Någon tycker kanske att det är roligt att skapa bråk”

Ylva Alexandersson

Varför påstår någon att du har petats från uppdraget – och att det nu bråkas rejält inom partiet?

– Någon tycker kanske att det är roligt att skapa bråk. Det handlar väl om någon som har för lite att göra. Men redan innan vi gick ut och jobbade med valen, så försökte Lucas till och med övertala mig, svarar Ylva Alexandersson.

Du hinner helt enkelt inte med uppdraget som nämndordförande…

– Nej, jag är heltidsanställd som vd på Etec. Där behövs jag på hundra procent. Sedan äger jag veterinärkliniken – och det bolaget sköter jag på kvällstid, säger Ylva Alexandersson, som har haft 30 procent av riksdagsarvodet (257 400 kronor per år) i ersättning för ordförandeinsatsen i samhällsbyggnadsnämnden.

”Jag fyller mina dagar”

Ylva Alexandersson

– 30 procent är vad som krävs för att man ska hinna läsa in sig på allt material. Sedan är jag ordförande i Strokkur (en Islandshästförening i Mönsterås) sedan 27 år tillbaka. Jag har dessutom fem barnbarn och fem hästar – så jag fyller mina dagar. Jag har även en sjuk gammal mamma som jag besöker varannan dag.

Det blir inte mycket sömn för dig…

– Nej. Du hör ju hur det låter. Och jag beklagar mig inte. Jag har haft roligt och jag älskar mitt liv som det är – och jag vill ha mycket att göra. Det är mitt eget val.

Men du har fått ett moderatuppdrag – som förste vice ordförande i Byggebo (det allmännyttiga bostadsbolaget i Oskarshamn).

– Ja, det är ett nytt uppdrag för mig. Det ska bli jättespännande. Jag sitter även kvar i fullmäktige.

Du kanske gör comeback som nämndordförande längre fram?

– Ja, jag ska inte säga att det är omöjligt. Jag är jätteintresserad – och jag tycker att det är roligt, men just nu måste jag fokusera på andra saker.

ON har även varit i kontakt med kommunalrådet Lucas Lodge.

”Det har inte varit några bråk eller schismer över huvud taget”

Lucas Lodge (M)

– Det har inte varit några bråk eller schismer över huvud taget när det gäller tillsättandet av uppdragen i samhällsbyggnadsnämnden. Det här beslutet togs tillsammans med Ylva – och det är ingen som är petad. Att sitta som ordförande för samhällsbyggnadsnämnden är ett tungt uppdrag som kräver stor kompetens. Arbetsbelastningen är stor. Ylva har gjort ett mycket bra jobb – och jag är övertygad om att hon skulle göra det även under nästkommande mandatperiod. Ylva har ett genuint intresse för samhällsutveckling och hon gick in i politiken för att göra Oskarshamn bättre. Men hon är en entreprenör och driver två företag, som också kräver hennes tid. Om Oskarshamns kommun har tur, så kommer hon att engagera sig mer åt politiken efter nästa mandatperiod, säger han.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn.
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Ylva Alexandersson säger att hon undrar vem det är som påstår att hon har blivit petad.

– Jag undrar vem det är som har så gott om tid och bara ska hitta på en massa skit. Den skulle jag vilja ha mellan fyra ögon, kan jag säga. Men, nej, det har inte varit bråkigt kring någon av posterna. Det har varit stillsamt. Jag har dessutom suttit i valberedningen, så jag vet hur det har gått till.

Hur har det varit att samarbeta med Socialdemokraterna?

– Vi har haft en del olika åsikter, men jag tycker ändå att vi har haft ett bra förhandlingsklimat. Och jag tycker att vi har gjort bra saker för Oskarshamns kommun. Och det är det viktigaste inom kommunpolitiken. Det är så lätt att tycka att man ska driva sina partipolitiska frågor – men många frågor kan man inte sätta färg på. Det handlar om att förvalta pundet väl – och göra så mycket man kan för dem som bor i kommunen. Moderaterna och Socialdemokraterna är två starka partier med duktiga representanter, som har kunnat fatta bra beslut, säger Ylva Alexandersson.

Det är inte så mycket ideologi i en kommun…

– Nej, det blir inte det. Sedan kan man vinkla allting om man vill – om det är det som är det viktiga för en, som person. Men det är väl det som har varit grejen – att vi inte har fokuserat på det, utan i stället på vad besluten ska åstadkomma. Känslan är att vi skapar trygghet – och därför valde vi att förlänga samarbetet.

– Stabiliteten behövs i de här gungiga tiderna. Vi måste kunna lita på varandra.

”Väldigt många av oss klev in som politiska gröngölingar”

Ylva Alexandersson

Ibland får vi mejl om att Moderaterna borde kunna få igenom mer av sin politik i kommunen. De som skriver upplever det som att Socialdemokraterna får igenom mycket av sin politik. Hur ser du på det?

– Jag tror att vi kommer att få se en helt annan bild under den här mandatperioden. Alla vi som klev in förra mandatperioden kom från ett gäng med människor som hade gjort ett jättebra oppositionsarbete. Väldigt många av oss klev in som politiska gröngölingar. Och vi gjorde det med ett stort mått av ödmjukhet. I stället för att gapa om sina egna frågor, försökte vi lugna ner oss och titta på om förslagen var dåliga eller bra för kommunen. Vi vaggade hellre med – men nu har vi mer erfarenhet, och kunskap, och då är det lättare att se var vi kan få igenom den moderata politiken, säger Ylva Alexandersson.

Ylva Alexandersson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamns kommun, sitter och pratar på en pressträff
Ylva Alexandersson (M). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS