Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Yvonne Bergvall fick ingen avtackning när hon lämnade sossarnas styrelse: ”Nu är måttet rågat”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Yvonne Bergvall (S) fick ingen avtackning när hon lämnade arbetarekommunens styrelse.

– Men på ett möte med seniorerna i partiet stod ordföranden, Anton Sejnehed, och sa att jag hade blivit avtackad. Nu är måttet rågat för mig, säger Yvonne Bergvall till ON på måndagen.

Det var förra måndagen, den 18 mars, som Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun anordnade sitt årsmöte – och tre dagar senare var Anton Sejnehed på det ovannämnda mötet med seniorerna.

”För mig handlar det om mycket mer än en utebliven avtackning. För mig handlar det främst om demokratin inom partiet”

Yvonne Bergvall (S)

– För mig handlar det om mycket mer än en utebliven avtackning. För mig handlar det främst om demokratin inom partiet. Otroligt mycket makt i partiet har koncentrerats till Anton Sejnehed och Andreas Erlandsson (kommunstyrelsens ordförande, redaktionens anmärkning). Vi säger att vi är ett feministiskt parti – och vi kommer att behöva många förtroendevalda i framtiden. Då behöver vi vara ett demokratiskt parti där vi är rädda om våra kamrater. Det här handlar om hela vår framtid, säger Yvonne Bergvall.

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S)
Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

Hon lyfter fram några exempel som belyser det demokratiska underskottet inom Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun.

”Inte sant”

– Efter valet 2022 avvecklades tekniska nämnden – enligt Anton och Andreas var det ett av kraven för att Moderaterna skulle kunna tänka sig att samarbeta med oss socialdemokrater. Men när jag träffade Lucas Lodge (M) på ett möte i början av den nya mandatperioden, så sa han så här till mig: ”Yvonne, vi har aldrig någonsin krävt att tekniska nämnden ska avvecklas”. Så det som Anton och Andreas sa var alltså inte sant, säger Yvonne Bergvall, som var ordförande i tekniska nämnden under många år.

Yvonne Bergvall (S)
Yvonne Bergvall (S). Foto: Peter A Rosén

Tog du upp det med Anton Sejnehed och Andreas Erlandsson?

– Ja, jag tog upp det på ett gruppmöte – men de svarade inte. Det enda som hände var att de gick in till Lucas och sa att han inte skulle prata med mig om det här.

Det var alltså Socialdemokraternas ledarduo som ville lägga ned tekniska nämnden?

– Ja, det måste det ha varit. Det var i alla fall inget krav från Moderaterna.

”Det är helt horribelt”

Ville Socialdemokraternas ledarduo göra detta för att bli av med dig, tror du?

– Det kan man bara spekulera kring – men så kan det ha varit, svarar Yvonne Bergvall.

– Jag var även irriterad på att de inte pratade med mig innan det blev officiellt att Anton hade blivit nominerad till ordförandeposten i Kretslopp Sydost (efter att Yvonne Bergvall hade tvingats bort från ordförandeuppdraget, redaktionens anmärkning). Det tillhör god ton. Jag fick bland annat veta att Anton – i stället för att prata med mig – hade pratat med Anita Hultgren (S) och frågat hur hon tror att jag skulle reagera på att han skulle bli föreslagen som ordförande i Kretslopp Sydost. Det är horribelt.

Anita Hultgren (S)
Anita Hultgren (S). Foto: Peter A Rosén

Varför vågade han inte prata med dig, tror du?

– Jag vet inte. Men Anita svarade att det här är något som han måste ta upp med mig. Han tog upp det med flera andra inom partiet – men inte med mig. Det är ett jättemärkligt beteende.

Du fick ingen förklaring i efterhand?

– Nej.

Pratar han inte med dig?

– Nej, inte över huvud taget. När jag tog upp det med Andreas Erlandsson och Peter Wretlund (legendarisk socialdemokrat på lokal nivå och tidigare kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn – numera regionråd i Region Kalmar län, redaktionens anmärkning), så svarade Andreas att Anton kanske ville stämma av det med någon annan. Men Peter, däremot, sa att han aldrig hade accepterat ett sådant beteende mot sig.

”Vuxenmobbning”

– Allt det här är jättetråkigt. ”Det här, som de håller på med, är ju vuxenmobbning, Yvonne”, säger några av mina vänner till mig. För mig hade det varit tacknämligt om jag hade fått lämna ordförandeuppdraget i Kretslopp Sydost med lite heder i behåll. Och då hade de behövt prata med mig innan. Det var samma önskemål jag hade när jag lämnade arbetarekommunens styrelse – att jag ändå skulle få säga några ord på årsmötet och tacka alla de medlemmar som har stöttat mig otroligt mycket. Men det fick jag inte.

Ställde du frågan?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag visste ju inte att jag inte skulle avtackas. Det var två som lämnade styrelsen – det var Anita Hultgren och jag. Och Anita avtackades.

Med blommor och grejer?

– Ja, med blommor – och den som avtackas får möjligheten att säga något till partikamraterna. Blommorna har ingen betydelse för mig – men jag vill tacka för stödet. Jag har suttit med i arbetarekommunens styrelse under många år.

Hur länge har du suttit med där?

– I 23 år.

”Ingen sa något”

Men det var ingen som förklarade varför du inte blev avtackad på årsmötet?

– Nej, jag var med på mötet – men ingen sa något.

– Sedan skrev jag ett inlägg på Facebook, där jag tackade medlemmarna. Först tänkte jag låta saken bero – men sedan började folk, som hade varit med på seniormötet, ringa till mig. De berättade att Anton stod och sa att jag hade blivit avtackad. I fredags skickade jag ett sms till Anton, där jag skrev att jag hemskt gärna vill veta när jag blev avtackad. Men han svarade inte. Han har inga skrupler alls. Jag hade dock förväntat mig att han skulle svara på mitt sms – det är han väldigt snabb med i vanliga fall. Hade han ringt upp mig förra måndagen, efter arbetarekommunens årsmöte, då jag hade lagt ut mina tankar kring det hela på Facebook, och sagt att det hade blivit ett missförstånd, så hade jag haft förståelse för det. Men det enda han gjorde, ja, det var att ljuga på mötet med partiets pensionärer.

”En olycka”

– Jag vet inte vad syftet med detta är. Kanske har man ambitionen att misskreditera mig – och man vill kanske bli av med mig. Man får gärna misskreditera mig – om man vill det – men då ska man hålla sig inom sanningens ramar. För mig handlar inte det här om att jag inte fick ordförandeuppdraget i Kretslopp Sydost. Inte över huvud taget. För mig handlar det här om hur partikamrater behandlas – och det handlar om makten i partiet. Och jag tycker att vi har hamnat fel där. Det är en olycka att det har blivit så här. Vi behöver förändra partiet om vi ska nå framgångar i framtiden.

Det är två personer som styr partiet på kommunnivå?

– Ja, det är det.

Andreas Erlandsson och Anton Sejnehed?

– Ja.

Säger Andreas Erlandsson något till dig?

– Nej, han hör inte heller av sig.

Vad har de emot dig, tror du?

– Det vet jag inte. Det får du fråga dem om. Jag har alltid varit oerhört noga med att sköta mina uppdrag. Jag har också varit väldigt mån om att ha kontakter med allmänheten. Därför har jag alltid valt att ha ett jobb vid sidan om de politiska uppdragen. Det är viktigt att få höra vad människor tycker, så att man inte tappar verklighetsförankringen.

Kan det vara så att ledarduon tycker att du har varit för kritisk?

– Det är klart att jag har sagt vad jag tycker – men vi har också haft diskussioner och dialoger i de lägena. Ibland får man rätt och ibland har man fel. Men det är klart att jag är en av dem som har pratat mer än andra – för att jag har en erfarenhet. Jag har varit aktiv länge och jag träffar otroligt många människor utanför politiken – och de kommer med fantastiska inspel, som gör att man ibland kan omvärdera sin ursprungliga åsikt i den aktuella frågan. Och ibland kan man hamna någonstans mitt emellan två tankar. Det är klart att det finns, och har funnits, partikamrater som har sett mig som en tillgång för partiet och som har stöttat mig. Och nu har jag fått stöd både från partikamrater och från personer i andra partier. De tycker att jag gör ett bra jobb och att det är viktigt att jag är kvar.

”Påverkar vårt arbete”

Yvonne Bergvall fortsätter:

– Sedan när det gäller maktkoncentrationen, så har jag tittat på andra kommuner. Oskarshamns kommun, med cirka 27 000 invånare, har en kommunstyrelse och tre nämnder. Mindre kommuner som Mönsterås, Emmaboda, Nybro och Torsås har fler nämnder än Oskarshamn. Här är makten koncentrerad till kommunstyrelsen. Det påverkar givetvis vårt arbete, säger Yvonne Bergvall, som konstaterar att Anton Sejnehed i dag har arvoderade förtroendeuppdrag som, totalt sett, motsvarar en tjänst på 120 procent.

– Han är ordförande för Kretslopp Sydost på 50 procent, han är ordförande i bildningsnämnden på 50 procent och han har 20 procent i kommunstyrelsen med utskott (KSAU och KSNAT).

Utöver det är han alltså ordförande i arbetarekommunen – men uppdragen inom partiet är inte arvoderade.

– Nu aspirerar han dessutom på en styrelseplats och en plats i verkställande utskottet i partidistriktet (länsnivå). Han samlar på sig ganska många uppdrag. Jag skulle nog tycka att det vore svårt att hinna med allt detta, säger Yvonne Bergvall.

”Den glädjen ska jag inte ge dem”

Han är ute efter platserna som Peter Wretlund lämnar i april?

– Ja.

Du då, kommer du att vara kvar som ordförande i fullmäktigeförsamlingen?

– Ja, det kommer jag att vara. Jag känner att det finns en önskan från de här två herrarna om att jag ska avgå – och den glädjen ska jag inte ge dem, svarar Yvonne Bergvall, som även behåller sin ordinarie plats i kommunstyrelsen, ersättarplatsen i kommunstyrelsens arbetsutskott och ledamotsplatsen i Smålandshamnar.

Du behåller det du har fram till nästa val, 2026?

– Ja, det kommer jag att göra.

Du måste ha ett stort stöd inom partiet?

– Ja, det har jag. Och jag fick otroligt många frågor på Messenger efter den uteblivna avtackningen.

Du stannar kvar som partimedlem?

– Ja, det gör jag. Jag känner otroligt mycket för värderingarna som partiet står för. Men det innebär inte alltid att man tycker att alla partikamrater arbetar utefter de värderingarna. Vi befinner oss förstås i en svårare situation, i och med att vi ska komma överens med ett samarbetsparti i kommunen. Men vi har många viktiga ärenden som berör människor – och vi borde diskutera de här frågorna inom partiet långt, långt tidigare än vi gör i dag, så att människor känner delaktighet och vill komma med förslag. Men diskussionerna kommer in så sent – och då är inte utrymmet för avvikande meningar så stort. Vi skulle kunna ha en betydligt bättre framförhållning. ”Det här kommer att komma upp om några månader, nu diskuterar vi det lite djupare tillsammans”, skulle man kunna säga. Till mig säger flera förtroendevalda att det nästan inte finns något utrymme för diskussion – utan det handlar snarare om information, när allt är färdigt.

Det kommer upp när det har behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott?

– Ja.

Är det den nämnda toppduon som mejslar fram Socialdemokraternas politik i olika frågor?

– Ja, det är det.

Det låter inte demokratiskt – man får nästan lite Sovjetvibbar…

– De tankarna kan man få. Det är sorgligt, måste jag säga.

”Det tråkiga som har hänt är kopplat till personer – inte till partiet”

Du har inga funderingar på att byta parti inför nästa val?

– Nej, det kommer jag inte att göra. Min själ finns bland de socialdemokratiska grundvärderingarna. Det tråkiga som har hänt är kopplat till personer – inte till partiet.

Hur länge har du varit medlem i partiet?

– Sedan 1978.

Och du har även varit med i ungdomsförbundet, SSU, förstås…

– Ja, svarar Yvonne Bergvall, som konstaterar att den tidigare partiledaren och oskarshamnaren Håkan Juholt fanns med inom den lokala socialdemokratin när hon gick med som medlem.

Den nuvarande ledarduon borde väl ha respekt för en person som har varit med så länge som du har varit?

– Jag är ledsen, men det handlar om makt för de här två – det är min bild. Men det kan komma en dag då det slår tillbaka.

Makten framför allt…

– Ja. Och jag vet inte varför Anton tycker att han ska ta på sig ytterligare ett uppdrag (i distriktet), med tanke på att han redan har tidskrävande uppdrag. Men det handlar väl om makt även det. I distriktet sätter man riksdagslistan och sådant, säger Yvonne Bergvall.

Vilket råd skulle du vilja ge till ledarduon inom Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun?

– Att vi behöver vara rädda om varandra i partiet – och vi behöver ta vara på de människor som vill vara med och påverka. Det måste finnas en ärlighet i engagemanget. Det är jätteviktigt att vi håller på våra värderingar.

Ja, man kan ju börja med att vara kamrater…

– Ja. Och att man står för sitt handlande och sitt agerande. Det är väl det minsta man kan förvänta sig.

Det går inte längre att ha avgiftsfria offentliga toaletter, konstaterar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).
Yvonne Bergvall under sin tid som ordförande i tekniska nämnden i Oskarshamns kommun.
Foto: Peter A Rosén

Här är Anton Sejneheds svar.

+1
17
+1
6
+1
0
+1
12
+1
2
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS