Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

17 000 hushåll i beredskapszonen runt OKG får ny radio för larm

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Måndagen den 9 oktober påbörjar MSB utdelning av nya larm i beredskapszonen runt Oskarshamns kärnkraftverk, OKG. Utdelningen kommer att pågå fram till årsskiftet och då ska 17 000 hushåll ha fått sitt larm. ”Det är viktigt att du som får en varningsmottagare hämtar ut ditt paket så fort som möjligt”, uppmanar Länsstyrelsen på sin hemsida.

Hushåll i den gamla beredskapszonen har redan larm sedan tidigare men efter regeringens beslut 2020 om att utvidga den yttre beredskapszonen till 25 kilometer från kärnkraftverket så kommer 17 000 nya larm att delas ut. Detta innebär att alla inom den nya beredskapszonen kommer att få ett nytt larm, även de som haft ett larm sedan tidigare.

Sätts igång automatiskt

Om du bor, har fritidshus eller har verksamhet ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket i Oskarshamn kommer du att få en varningsmottagare. Larmet är en radio som sätts igång automatiskt när det finns risk för olycka på kärnkraftverket, och delas ut av MSB till hushåll och verksamheter i området.

”Någon gång före årsskiftet kommer du att kunna hämta ut din varningsmottagare på ditt närmaste postutlämningsställe. Håll utkik efter din brevavisering som kommer med posten. Varningsmottagaren är gratis och det är viktigt att du hämtar ut ditt paket”, skriver Länsstyrelsen om det nya larmet.

FAKTA / BEREDSKAPSZONER

Från den 1 juli 2022 infördes två nya beredskapszoner runt kärnkraftverket i Oskarshamn och de två andra kärnkraftsverken i Sverige:

  • Den inre beredskapszonen sträcker sig ungefär 5 kilometer från kärnkraftverket.
  • Den yttre beredskapszonen sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.

Inom de båda beredskapszonerna delas jodtabletter och information ut. Det finns en beredskap och planering för utrymning och inomhusvistelse och varningssystemet både inomhus och utomhus har utökats.

Foto: MSB

+1
15
+1
2
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS