IKO-tränaren Martin Filander: ”Extra glad för att Burström får vara med och avgöra”

IK Oskarshamn – Skellefteå AIK 5–4, efter förlängning (1–2, 2–0, 1–2, 1–0)

Mål, IKO: Patrik Karlkvist 2, Jiri Smejkal, Robin Norell, Ahti Oksanen.

Mål, SAIK: Tom Kühnackl, Andreas Wingerli, Jonathan Pudas, Filip Sandberg.

Utvisningsminuter: 20–10.

Tacklingar: 14–6.

Tekningar: 36–33.

Publik: 2 912 betalande (Be-Ge Hockey Center).

– Den är svår att summera, säger Skellefteå AIK-tränaren Robert Ohlsson om matchen mot IK Oskarshamn på lördagskvällen.

IKO vann med 5–4, efter förlängning (femte tvåpoängaren av fem möjliga, fyra förlängningssegrar och en straffseger).

”Det var mycket som hände”

ROBERT OHLSSON, TRÄNARE I SKELLEFTEÅ AIK

– Det var mycket som hände. Vi gjorde en bra förstaperiod och en ganska bra tredjeperiod. Men vi kunde ha gjort det mycket bättre än vi gjorde i andra perioden och i förlängningen. Ska jag säga något om matchen, så kändes den väldigt hafsig och målchansrik, säger Robert Ohlsson på pressträffen.

Skellefteå ledde med både 1–0 och 2–1 – men i den andra perioden vände hemmalaget, och ”Bönderna från Småland” hade en 3–2-ledning inför den tredje perioden.

I början av den tredje perioden gjorde Robin Norell 4–2 – och då trodde nog de flesta att IKO skulle ta en trepoängare. Men gästerna kom tillbaka på ett starkt sätt och efter 11:44 var det kvitterat, 4–4.

I förlängningen avgjorde Ahti Oksanen, fint framspelad av Niclas Buström (som fintade skott och passade Oksanen som stod helt ren vid bortre stolpen och enkelt kunde skicka in pucken i tom kasse).

”I tredje perioden spelade vi mest boxplay”

MARTIN FILANDER, HUVUDTRÄNARE I IKO

– Jag är också ganska nöjd med matchstarten. Skellefteå var bra, men första perioden var relativt jämn. Vi har varit lite spända i matchinledningarna – men det såg mycket bättre ut i dag. I andra perioden var vi riktigt bra. I tredje perioden spelade vi mest boxplay – och i förlängningen har vi hittat en väg. Där spelar vi ganska bra, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander.

Skellefteås tränare Robert Ohlsson och IKO:s huvudtränare Martin Filander på pressträffen.

– Jag är otroligt stolt och lite extra glad för att ”Nisse” (Niclas) Burström får vara med och avgöra. Han har varit grym för oss under hela säsongen. Det är inte alla som ser det – men nu kanske de lade märke till honom i alla fall, tillägger han (läs en intervju med Niclas Burström här).

Vad säger du om alla utvisningar (IKO fick sju boxplay och Skellefteå fick tre, 20-10 i utvisningsminuter, totalt)?

– Ja, då får man spela boxplay, säger jag. Jag har inga kommentarer i övrigt. Vill jag ta något med domarna, så gör jag det. Jag vet att de hamnar i tuffa situationer när man hänger ut dem på ett eller annat sätt. Jag håller det mellan oss och dem – om det är något, svarar Martin Filander.

Vill du säga något om domarinsatsen?

– Nej, svarar Robert Ohlsson.

Jiri Smejkals 1-1-mål i den första perioden. Foto: Peter A Rosén
Jubel i IKO efter Patrik Karlkvists 2-2-mål i den andra perioden. Foto: Peter A Rosén