Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Äldre kvinna i Oskarshamns kommun lurad av bedragare: Lämnade ifrån sig bankkort och kod

ANNONS

OSKARSHAMN

Polisen berättar om en kvinna i 90-årsåldern, i Oskarshamns kommun, som på måndagseftermiddagen lurades att lämna ifrån sig bankkort och kod till en okänd bedragare som åkte hem till henne.

– Hon fick ett telefonsamtal där man påstod att någon hade tagit ett stort lån i kvinnans namn. Man sa att man skulle koppla henne till bankens säkerhetsavdelning. Man föreslog att hon skulle komma in till banken i Oskarshamn – man erbjöd också att skicka en person som kunde hämta hennes bankkort med pinkod, för att lösa problemet med lånet. Hon litade på dem, skrev ner pinkoden på en lapp och lade den i samma kuvert som bankkortet. Strax därefter kom en man, som bar munskydd, hem till henne och hämtade kort och kod. Vi vet inte om pengar har tagits ut, men det utgår vi ifrån. Det brukar vara 15 000 kronor som de får med sig från bankomaten – sedan handlar de upp resten, säger Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd.

– Igår hade vi ett ärende i Västervik, som gick till på exakt samma sätt. Och från det kontot tog de 15 000 kronor. I slutet av förra veckan hade vi ett fall i Nybro. Vi ser många bedrägeriförsök för närvarande.

Bedragarna måste vara skickliga i och med att de lyckas lura människor på det här sättet…

– Ja, de är oerhört förtroendeingivande och manipulerande. De är jätteduktiga. Och folk blir oroliga när de lyssnar på dem, säger Robert Loeffel.

Att lägga på luren är det bästa, förstås…

– Ja, och man ska inte lämna ifrån sig kort och kod. Och man ska inte göra inloggningar på uppmaning av någon annan, säger Robert Loeffel.

Det bästa är förstås att själv ta reda på det rätta numret till banken i fråga och ringa och kontrollera uppgifterna, konstaterar han.

Genrebild: Freepik

+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
21

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS