Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Allt du behöver veta om Halloween: Bus eller godis, dekorationer och läskiga aktiviteter

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober varje år. Högtiden har sitt ursprung i keltisk kultur och firades för att hedra de döda. Idag är Halloween en populär högtid i många delar av världen, inklusive Sverige. Hur firar man Halloween och när ska man egentligen gå Bus eller godis?

Den 31 oktober firas högtiden Halloween. Högtiden har sitt ursprung från Irland och Skottlands keltiska kultur. Förr firades Halloween för att hedra de döda och traditionen togs med till USA med emigranter under 1840-talets svält- och nödår. Genom det amerikanska inflytandet har högtiden och dess traditioner spridit sig vidare runt om i världen.

Halloween är inte samma högtid som Alla helgons dag även om namnet och tidpunkten är liknande och att båda högtiderna anknyter till döden och att minnas de döda. Alla helgons dag är den 4 november och firas för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.

Varför firar vi Halloween?

Det finns flera anledningar till varför vi firar Halloween i Sverige. En anledning är att vi är en del av en globaliserad värld där vi blir alltmer påverkade av amerikansk kultur. Halloween är en av de mest populära högtiderna i USA och har blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren.

En annan anledning till att vi firar Halloween är att det är en rolig och festlig högtid. Halloween är en tid då vi kan klä ut oss, gå på spökvandringar och äta godis.

Hur firar vi Halloween i Sverige?

I Sverige firar vi Halloween på olika sätt. Många barn går ut i grannskapet och kör bus eller godis, eller trick-or-treat som det heter på engelska. Det innebär att barnen klär ut sig och går från hus till hus för att samla in godis. Det är också vanligt att man ordnar Halloweenfester, spökvandringar och andra spännande aktiviteter som exempelvis Halloweenbio.

Halloween i framtiden

Det är troligt att Halloween kommer att fortsätta att bli allt mer populärt i Sverige i framtiden. Högtiden är en rolig och festlig tradition som lockar människor i alla åldrar.

Här är några tips på hur du kan fira Halloween i Sverige:

 • Klä ut dig till din favoritfigur från en skräckfilm eller en TV-serie.
 • Gå på spökvandring i en mörk skog eller på en gammal kyrkogård.
 • Arrangera en Halloweenfest med dina vänner.
 • Dekorera ditt hem med pumpor, spindlar och skelett.
 • Baka Halloween-godis, till exempel spöken och troll.

Du hittar spökvandringar, spökbingo och Halloweenbio i vår kalender!

Barn får godis på Halloween
Barn får godis på Halloween. Foto: Freepik

FAKTA / BUS ELLER GODIS

Bus eller godis är en lek för barn i vuxens sällskap som går ut på att barnen klär ut sig och går runt i grannskapet och får godis av grannarna när de säger ”Bus eller godis”. Det är en rolig aktivitet för både barn som föräldrar och godisutdelare. Bus eller godis genomförs alltid på kvällen den 31 oktober.

Tips till barn och vuxna som går runt:

 • Hjälp barnen med en dräkt – Det kan vara vad som helst: monster, superhjältar, prinsessor, ett djur, ett yrke, spöke eller något annat roligt. Det är inget krav att föräldrarna klär ut sig men kanske lite extra roligt för alla.
 • Följ med barnen – Föräldrar bör följa med sina barn för barnens säkerhet och trygghet.
 • Ring bara på hos grannar som är med och leker – Du känner igen deras dörrar då det har pyntat med pumpor, spöken och liknande.
 • Ta med dig skräpet – Släng skräpet hemma, inte på marken.

Tips till grannar som delar ut godis:

 • Pynta dörren – Pynta din dörr, port eller entré så barnen vet var de kan ringa på.
 • Godispåsar – Godis förpackade i små påsar är lättare att dela ut.
 • Godis i papper – Dela helst ut godis inslaget i papper.
 • Inga pengar – Dela gärna ut frukt men inga pengar.
Bus eller godis på Halloween
Pynta din dörr eller entré för att visa att du är med och leker Bus eller godis på Halloween. Foto: Freepik

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS