Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Allt färre får sociala ersättningar och bidrag i Mönsterås kommun – lägsta antalet på över åtta år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS KOMMUN

”Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag minskar i Mönsterås kommun, visar ny statistik från SCB. Förra året var det totala antalet i kommunen det lägsta sedan åtminstone 2014”, skriver Statistikmyndigheten, SCB, i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året minskade med 11 procent i Mönsterås under 2022. Det totala antalet var 987 personer, vilket motsvarar 14,5 procent av befolkningen i arbetsför ålder.”

”I hela riket har antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet, med undantag för enskilda år. Sedan 2014 har det minskat med 16 procent”, skriver SCB.

— Vi ser en sådan utveckling även i Mönsterås. Antalet har minskat med 24 procent. Fjolårets nivå var den lägsta sedan åtminstone 2014, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.

”För att underlätta jämförelser visar statistiken hur många personer som de utbetalda ersättningarna och bidragen skulle kunna försörja med full ersättning under ett helt år. Det kallas helårsekvivalenter, eller helårspersoner. Exempel: Två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår var blir tillsammans en helårsperson i statistiken”, skriver SCB.

”De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.”

”I Mönsterås är sjuk- och aktivitetsersättning den största ersättningsformen. Av alla helårspersoner i kommunen ersattes 6 procent genom sjuk- och aktivitetsersättningen”, skriver SCB.

– En högre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Mönsterås än i landet som helhet. Det är främst fler personer som försörjs av sjuk- och aktivitetsersättning, säger Johanna Frodell.

Mottagare per ersättningsform i Mönsterås kommun:

ErsättningsformAntal helårspersonerAndel av befolkning i arbetsför ålderRikssnitt
Sjukpenning2243,3 %2,7 %
Sjuk- och aktivitetsersättning3815,6 %3,5 %
Ersättning vid arbetslöshet560,8 %1,1 %
Arbetsmarknadsåtgärder2453,6 %3,1 %
Ekonomiskt bistånd731,1 %1,3 %
Etableringsersättning80,1 %0,2 %

”Bland kommunerna i Kalmar län är det största andel försörjda av sociala ersättningar och bidrag i Hultsfred (17 procent) och lägst i Mörbylånga (9 procent)”, skriver SCB.

”Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta.”

Kommun för kommun i Kalmar län – från högst till lägst:

KommunAntal helårspersonerAndel av befolkning i arbetsför ålder
Hultsfred1 22317,3 %
Högsby45716,6 %
Nybro1 68115,8 %
Emmaboda75415,7 %
Torsås53915,3 %
Mönsterås98714,5 %
Västervik2 54214,0 %
Borgholm66913,5 %
Oskarshamn1 87913,1 %
Vimmerby96711,9 %
Kalmar4 76811,6 %
Mörbylånga7119,2 %
Metod
SCB redovisar årligen statistik över antalet helårspersoner i åldrarna 20–64 som försörjs genom sociala ersättningar och bidrag. Dessa ersättningar innefattar sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd samt etableringsersättning.
För att skapa jämförbarhet mellan olika typer av ersättningar beräknas så kallade helårsekvivalenter som visar hur många som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Till exempel blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent
”, skriver SCB.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS