ANNONS

Anders Svensson (M): “Får Jonas Erlandsson (S) bestämma, så försvinner skolorna i ytterområdena”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FLISERYD/TRÄTHULT

Högsby kommun ska bli bättre – för alla.

Det är huvudbudskapet i Moderaternas valmanifest på det lokala planet.

Bland de prioriterade områdena inför valet hittar vi jobb och företagande, god utbildning och meningsfull fritid, god vård och omsorg och god infrastruktur.

Vår tidning intervjuar Anders Svensson, som är etta på fullmäktigevalsedeln. Han bor i Träthult, som ligger mellan Högsby och Fagerhult, men vi träffar honom vid hans hus intill Emån i Fliseryd, där han bjuder på gott kaffe.

Anders Svensson (M). Foto: Peter A Rosén

“Det har gått bra för Högsby kommun under de senaste åren – det går inte att säga annat”

ANDERS SVENSSON (M)

– Det har gått bra för Högsby kommun under de senaste åren – det går inte att säga annat. Vi hade i princip noll i soliditet ett tag – men nu har vi över 30 procent. Det är ganska bra, tycker jag. Sedan har vi skulder också – men vi har även tillgångar.

Han berättar att Moderaterna bland annat vill ha en företagsansvarig person i kommunen, som anordnar kurser och hjälper till med ansökningar och upplysningar.

Moderaterna vill se en comeback för den populära jobbmässan, snabb handläggning av bygglovsansökningar, tillgänglig mark för industrisatsningar och uppdaterade detaljplaner.

“Är grunden”

– Jobb, företagande och ekonomisk stabilitet är grunden. Det är, och har alltid varit, en central fråga för Moderaterna – men Högsby kommun har aldrig legat i framkant inom det området. Åseda har, exempelvis, varit mycket, mycket starkare. Många av våra kommuninvånare pendlar till jobb i Åseda, Mönsterås och Oskarshamn. I Högsby kommun kan du köpa dig ett skapligt hus för en förhållandevis billig peng.

I valmanifestet skriver partiet även om ”en skola för alla, där behöriga legitimerade lärare tillsammans med övrig personal och elever arbetar relationsskapande med eleven i centrum – mot hög måluppfyllelse och ökat välmående”.

– Det handlar mycket om kvalitet i förhållande till skolans storlek.

Vill ni behålla alla skolor i kommunen?

– Ja, och vi har kostat på dem. Vi försöker underhålla dem. Men det är klart att det finns en gräns. Det måste man inse. Vi är dock inte de som är först med några nedläggningsförslag. Får Jonas Erlandsson (S) bestämma, så försvinner skolorna i ytterområdena ganska snabbt. Det har han sagt i alla tider.

Ni håller med Centerpartiet om att de befintliga skolorna ska vara kvar?

– Ja, där är Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna väldigt eniga. Vi vill ha kvar ytterskolorna så länge som möjligt.

Hur tycker du att allianssamarbetet med Centern och Kristdemokraterna fungerar?

– Det fungerar bra. Vi har haft lite tur också, med de statliga bidragen. Högsby kommun brukar klara sig fram till september – sedan lever vi på statliga bidrag under den resterande delen av året, säger Anders Svensson.

Vill ni förlänga samarbetet med alliansvännerna?

– Ja, det tror jag.

Men på riksnivå samarbetar Moderaterna med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna…

– Ja, men jag ser nog helst att vi samarbetar med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna, ja, har de en duktig kraft inom ett område, så ska man nog använda sig av den. Det ska man nog inte vara rädd för. Men det där är alltid ett rävspel efter valet. Vi får se vad som händer, säger Anders Svensson, som understryker att rollen som kommunpolitiker inte alltid är så enkel.

Moderaterna anser att erfarenhet och intresse för att verkligen tillföra något som leder till det bättre, i kombination med att vara välinsatt i olika frågor, är avgörande.

“Ska du leda ett utskott, ja, då måste du kunna en del saker”

– Vad är du duktig på? Vad kan du? Ska du leda ett utskott, ja, då måste du kunna en del saker. Man kan inte bara gå dit och säga att ”ja, det här får jag lära mig”. Det tar två år innan du fattar vad du sysslar med.

”Lokaler ska underhållas”, skriver Moderaterna, som även lyfter fram betydelsen av en aktiv och meningsfull fritid.

Vill ni ha en fritidsgård?

– Ja, nu har vi en fritidsgård på Fröviskolan. Men vi ser gärna en fritidsgård i nya lokaler. Vi får se om det kan passa i Kvillgården. Men vi har inte glömt ungdomarna. Det var skillnad när de hade stora lokaler i Tegelbruket.

När det gäller Kvillgården så konstaterar partiet att den behöver anpassas till de behov som finns – kommunens egna verksamheter och bostäder, exempelvis.

– En del går till Statens Bostadsomvandling. En del rivs nog ner – och i en del kommer vi att ha kommunal verksamhet, säger Anders Svensson.

“Delade turer är ingen höjdare. Dem vill vi ta bort”

Moderaterna vill dessutom avskaffa de delade turerna inom omsorgen och införa en valfrihet när det kommer till heltidsarbete.

– Delade turer är ingen höjdare. Dem vill vi gärna ta bort. Det är inte tidsenligt att hålla på med det – att börja vid klockan 7 och jobba till klockan 13 – och sedan komma tillbaka klockan 16 och jobba fram till klockan 21, säger Anders Svensson, som är ordförande i socialutskottet.

– När det gäller heltid som norm, så måste man förstå att alla inte vill, eller inte orkar, jobba heltid. Jag tycker att individerna ska få bestämma över det här själva. Det beslutet ska inte kommunen ta. Där är jag och Jonas Erlandsson djupt oeniga. Han vill att alla ska ha heltid. Jag förstår inte hur han tänker där. Vårdyrket är ganska tufft. Jag tror på valfrihet.

Hur ser du på äldreomsorgen i övrigt?

– Där ligger vi jättelångt framme. Jonas Erlandsson tycker inte att vi skulle ha byggt ett äldreboende i Fagerhult. Han tycker att man kunde ha tryckt ihop sig i Högsby i stället. Men jag tror att det var avgörande för hela kommunen. Och vi byggde det i rätt tid. Det kostade 60 miljoner i Fagerhult – men nu kostar renoveringen av Fröviskolans kök 23 miljoner kronor. Ett kök, plus en mindre utbyggnad. Det är hemska pengar.

Det är väl viktigt att Fagerhult får någonting…

– Ja, där har vi en stark skattedel i kommunen. Väldigt många av dem jobbar i Åseda.

På infrastrukturfronten skriver Moderaterna om ett fortsatt byte av vatten- och avloppsledningar, som utförs av ÖSK:s rörläggarlag.

– Infrastrukturen är en jätteviktig del. Och vi ligger väldigt bra till när det gäller fiber. Kommer det folk som är intresserade av att köpa ett hus i vår kommun, så tittar de ju inte på skolan och affären i första hand. De vill veta om det finns fiber. Det är nummer ett för dem.

“Från 50-talet”

– Och det var bra att vi fick i gång rörläggarlaget. Det har fungerat fantastiskt bra. Faktum är att vi förlorar massor med vatten. I Fågelfors gick arbetet jättebra – det var lätt att gräva. Vi är även klara med Fagerhult. Ruda samhälle är det stora framöver. Vi måste ta det. Ledningarna är från 50-talet.

”Även flerfamiljshus ska sopsortera. Bostadsbolaget bygger hus i hela kommunen när efterfrågan och ekonomiaspekten är uppfyllda. Utveckla Aboda Klint och Odensvi-området. Vi ska vara restriktiva kring byggnation av vindkraftverk, uppdatera vindkraftsplanen samt satsa på solceller”, skriver Moderaterna i valmanifestet.

– Det lyckades vi driva igenom. Tidigare har ju inte bostadsbolaget velat bygga utanför Högsby. Men finns det efterfrågan i Berga och Fågelfors, exempelvis, ja, då ska vi kunna bygga där. Men det ska förstås vara under förutsättning att det går ihop sig. Några dåliga affärer vill vi inte vara med om.

– Gång- och cykelvägen, plus vatten och avlopp och belysning, i Odensvi-området har jag propagerat för i tre år. Tanken är att vi ska få till en vettig toalettbyggnad, med omklädningsrum, vid konstgräsplanen också.

Partiet betonar att man står för en ”effektiv användning” av skattepengarna.

Moderaterna vill att skattesatsen ska vara oförändrad.

“Vi tror inte på någon skattesänkning”

– Vi tror inte på någon skattesänkning. Och vi vill helst inte se några skattehöjningar, säger Anders Svensson, som även är ordförande i ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund, Hultsfred – Högsby). Han tycker att kommunen samarbetar på ett bra sätt med grannkommunerna, på olika sätt – och han tror definitivt att det samarbetet kan utvecklas ytterligare.

“Hur pålästa är de?”

– Det som oroar mig mest är faktiskt fullmäktigeledamöternas kompetensnivå. Hur pålästa är de? Ta en sak som budgetfrågan. Jag ska inte påstå att jag är jättepåläst, men det gäller faktiskt att vara påläst inför sammanträdena, och sätta sig in i hur allt fungerar. Konsekvenserna av ett beslut kan bli enorma.

Hur ser du på en eventuell kommunsammanslagning? Jag tänker exempelvis på det gamla Hymos-förslaget (en sammanslagning av kommunerna Högsby, Mönsterås och Oskarshamn).

– Nja, det är kanske inte fel. Men jag tror mycket väl att vi kan överleva på egen hand, om vi fortsätter att samarbeta med andra kommuner.

“Jag vill inte att staten ska lägga sig i – för allt smör i Småland”

– Och jag tror inte på någon statligt styrd sjukvård, som vissa partier gör. Jag vill inte att staten ska lägga sig i – för allt smör i Småland. Då vet man inte vad som skulle hända med Oskarshamns sjukhus, exempelvis. Jag vill att de ska specialisera sig, inom knä- och höftleder exempelvis. Oskarshamn ska inte vara bäst på allt – det går inte, men de kan överleva om de specialiserar sig. Det är jag övertygad om.

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– Jag är väldigt nöjd. Kan man få så mycket gjort under en mandatperiod, så ska man vara nöjd. Men det gäller att jobba långsiktigt i en kommun – det finns inga snabba lösningar.

Vad är du mest nöjd med?

– Ja, jag tycker nog att det här med äldreomsorgen i Fagerhult och Högsby blev allra bäst. Kyrkogatan och Dr. Mobergers väg som är de nya namnen på Välengården i Fagerhult och Mogården i Högsby. Där ligger vi väldigt långt framme. Sedan äger vi den gamla vårdcentralen och tandläkarmottagningen. Frågan är vad som ska hända där. Det har vi inte riktigt klart för oss än.

– Det är viktigt med den nya hälsocentralen, som ska ligga alldeles bredvid där. Kan vi få stationära läkare, så blir det ännu bättre. Sjuksköterskor är det också stor brist på. Liksom socionomer och brandmän.

“Lantmäteriet är en dyr jättekoloss som ofta gör fel”

Något som du är mindre nöjd med?

– Ja, jag tänker exempelvis på det här med att Trafikverket inte har en egen representant när det gäller enskilda vägar i Kalmar län. Han bor i Göteborg – och ansvarar för hela Jönköpings län plus kommunerna Högsby och Hultsfred. Han har ingen större lokalkännedom. Sedan har vi Lantmäteriet, som fick fruktansvärt mycket kritik från Riksrevisionen. Lantmäteriet är en dyr jättekoloss som ofta gör fel och tar för lång tid på sig. Det måste hända någonting. Jag är väldigt oroad. Enskilda vägar skulle jag kunna göra en hel utredning om. Jag håller på att skriva om ämnet. Det är ett komplicerat område. Kommunen har lämnat tillbaka en del utfartsvägar. För att man ska få något bidrag över huvud taget för en utfartsväg, så måste den vara minst 100 meter lång. Och är en enskild väg kortare än 1 000 meter, så får man inget statligt bidrag.

Hur vill du summera din tid som socialutskottsordförande? Du tog över efter Carl-Wiktor Svensson (moderaten som blev kristdemokrat) för ett år sedan, ungefär…

– Jag har ju suttit i socialnämnden tidigare. Socialutskottet handlar om två delar – dels verksamheterna, dels personärendena. Jag tycker att det är intressant – och jag har två duktiga medarbetare, Diana Bergeskans (S), som är viceordförande, och Kerstin Karlström (C). De är oerhört rutinerade. Sedan får vi se hur det går i fortsättningen.

Men du fortsätter gärna som ordförande i socialutskottet, om det blir aktuellt efter valet?

– Ja, det skulle jag nog kunna tänka mig.

Hur ser du på utmaningarna under den kommande mandatperioden, för kommunen som helhet?

– Ja, kostnadsläget och konjunkturen oroar mig. Sedan om det, i mina ögon, blir fel regering, så får vi ännu fler skatter – och jag befarar att det kommer att slå tillbaka. Det är farligt att släppa det för långt – det är inte lätt att få igång verksamheter igen. Får vi då en kall vinter också, ja, då är det inte att leka med.

“Det finns inga genvägar”

Hur ska man få fart på inflyttningen till kommunen?

– Ja, det handlar om jobb och företag – och en bra service. Det finns inga genvägar. Sedan har vi varit lite för passiva och lite för snälla ibland. ”Det går inte här”, säger man ofta. Sedan kan det komma en tysk familj som säger att det fungerar jättebra att starta i gång något i huset. Och tack vare fiberutbyggnaden kan man sitta och jobba i både Träthult och Långemåla, för att nämna ett par exempel.

Hur ser du på brottsligheten?

– Vi har fått fler poliser, vilket förstås är bra. Men missbruket bland ungdomar bekymrar mig. Det har ökat, tyvärr. Det gäller att aktivera ungdomarna, så att de inte bara sitter vid den där skärmen. De måste röra på sig och de måste få lite livserfarenhet.

Hur ser du på trygghetsfrågan?

– Man ska ju inte behöva vara rädd för att gå ut. Jag känner folk i Växjö som aldrig går ut efter klockan 18. Det har de slutat med. Vi ser också hur det har blivit i Kalmar, med de kriminella gängen. Det krävs strängare straff och synliga poliser.

Hur ser du på landsbygdsfrågorna? Allt är landsbygd i Högsby kommun, kanske?

– Ja, Högsby är en typisk landsbygdskommun. Det gäller att ha koll på ekonomin och ta kloka beslut. Det finns inga genvägar.

Vilka småorter i kommunen har du besökt på sistone?

– Ja, jag besöker i princip alla orter i kommunen ganska regelbundet. Men det är klart att jag är lite mer i min ände – i Fagerhult, Fågelfors och Högsby. Men när jag är här, i Fliseryd, så har jag ju rätt nära till Värlebo och Långemåla. Hela Högsby kommun ska leva – det är viktigt.

Hur ser du på arbetslösheten i Högsby kommun?

– Ja, Moderaterna är ganska tuffa där – det är arbetslinjen som gäller. Men då måste det finnas jobb också. Jag gillar inte det här med att det lönar sig bättre att sitta hemma och leva på bidrag. Jobbar man och ligger i, ja, då måste det finnas någon krona kvar i slutändan. Sedan ska man komma ihåg att alla inte kan, eller inte orkar, arbeta.

Hur ser du på näringslivsfrågorna?

– Vi har många småföretag – men jag skulle vilja se att kommunen jobbar mer aktivt med de här frågorna. Mönsterås kommun är väldigt duktiga inom det här området. Ett sådant arbete betalar sig i längden.

Hur går det i kommunvalet, tror du?

– Vi har fyra mandat i dag, det vore inte fel med något mandat till.

“Det där är jag inte alls glad åt”

Det ser ut som att ni kommer att höja politikerarvodena i kommunen framöver – hur ser du på det?

– Ja, det där är jag inte alls glad åt. Jag tycker inte att politikerna själva ska sitta och besluta om sina arvoden. Jag tycker inte om det. Den frågan kunde man lämna till revisorerna eller till en särskild, oberoende, grupp.

När gick du in i politiken?

– Det började med vägfrågorna för cirka 20 år sedan.

Och det kändes givet att engagera sig inom Moderaterna?

– Ja, jag har varit moderat i alla tider.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är inte den som börjar stoja och stimma i första taget. Jag vill vara ordentligt påläst innan jag säger något.

Personligt / Anders Svensson

Ålder: 63 år.

Bor i: Träthult, mellan Högsby och Fagerhult.

Född och uppvuxen i: Träthult.

Familj: Fru och en son.

Husdjur: Inte för närvarande. ”Tidigare har jag alltid haft hundar. Och jag har varit bonde och haft massor med djur. Just nu har jag dock inga djur alls.”

Utbildning och jobb: ”Jag är utbildad elingenjör och jag har varit egenföretagare i hela livet. Jag har ett skogsbruksföretag – och sedan är det såg och hyvleri.”

Politiska uppdrag: Är ordförande i socialutskottet, ordförande i ÖSK och fullmäktigeledamot, med mera. Har tidigare varit socialnämndsledamot, för att nämna ett exempel.

Fritidsintressen: ”Familj, hus, hem, jakt och fiske. Vi såg nyligen en dovhjort i Träthult. Jag undrar om inte de börjar bli permanenta i området.”

Vad läser du helst? ”Jag läser en hel del kommunala handlingar, utredningar och så vidare.”

Vad tittar du helst på? ”Jag tittar gärna på brittiska kriminalare och u-båtsfilmer är ganska intressanta.”

Vad lyssnar du helt på? ”Jag lyssnar oerhört mycket på radio, i och med att jag har radion och telefonen i mina hörlurar om dagarna. Radio Kalmar lyssnar jag alltid på. Sedan blir det en del musik också. Jag gillar populärmusik, som Savage Garden med flera. Per Gessle tycker jag om också.”

Favoritmat? ”Jag har alltid styckat kött – och jobbat mycket med det. Men när min fru började jobba kvällsskift, så insåg jag att jag måste lära mig att laga mat. Så jag gick en matlagningskurs för herrar i Högsby – och jag tycker om att laga mat. Såser tycker jag speciellt mycket om. Men jag har fått minska lite på det”, säger Anders Svensson och skrattar.

Vad dricker du helst? ”Gärna ett mycket torrt rödvin. Det blir sällan sprit. Någon öl kan det bli ibland.”

“Min fru och min son är stora IKO-supportrar”

Favoritlag inom sportens värld? ”Det är nog IK Oskarshamn. Min fru och min son är stora IKO-supportrar. Jag ligger mest på soffan – men jag tycker att det är starkt av IKO att klara sig så bra i SHL säsong efter säsong. Det är bra gjort.”

Favoritfärg? ”Mörkblå.”

Vad gör du helst en ledig dag? ”Då kan jag ta fram fiskespöet. Eller så går jag ut i skogen och kikar lite. Sedan kan det bli lite mer jobbetonat, som underhåll av hus och sådant. Det kan också vara roligt att åka och besöka någon som man inte har besökt på länge.”

Hur mycket sover du? ”Jag försöker sova åtta timmar per natt.”

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag? ”Nej, jag tycker inte att man ska lura folk och smyga på dem. Men jag skulle kanske gå och titta efter dovhjortarna i området kring Träthult. Jag tänker inte skjuta dem, jag vill se om det är en permanent stam eller om det rör sig om strödjur. För vi har sett både kron- och dovhjort.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag är med på Facebook, men jag visar mig sällan. Det påstås att man ska vara med i allt – men jag har inte alls något stort förhållande till sociala medier. Jag tycker att folk lägger för mycket tid på det. De har en övertro på det. Läs handlingarna i stället, säger jag. Handlingarna inför kommunstyrelsen kan landa på 700 sidor. Det räcker. Sedan när det kommer till fullmäktige, så undrar en del vem som har beslutat det här.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja då? ”Det finns inget annat parti för mig.”

Vilka tycker du bäst om i de andra partierna på det lokala planet? Vilka skulle du kunna fika med? ”Jag kan tänka mig att fika med alla.”

Favoritårstid? ”Hösten – september, oktober och november.”

Favoritställe i kommunen? ”Det är nog vår lokala sjö – Avesjö. Men det finns många oerhört fina sjöar i kommunen. Jag kan inte fatta varför man inte får bygga vid delar av dem.”

Vilken kontakt har du med invånarna i kommunen? ”Jag hoppas att den är bra. Jag får exempelvis veta när någon soptunna inte är tömd eller när någon väg inte är okej. Jag svarar alltid i telefon – jag är alltid tillgänglig. Jag springer inte och gömmer mig.”

Vad skrattar du åt? ”Åt mycket. Jag har nära till skratt.”

Tror du på Gud? ”Jag är medlem i Svenska Kyrkan i alla fall.”

Tror du på ett liv efter döden? ”Det är tveksamt. Det är nog kört då.”

Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Att man ska ha det så trevligt som möjligt – och att man mår bra”, säger Anders Svensson.

Anders Svensson har en fastighet precis invid Emån i Fliseryd. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS