Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Andreas Erlandsson (S) bemöter uttalande om den nya hockeyarenan: ”Vete fan varifrån han har fått det”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I måndags berättade vi att kustlandspartisten Mathias Karlsson är rädd för att de styrande politikerna egentligen inte vill bygga en ny hockey- och evenemangsarena i Oskarshamn.

Hur ser kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på detta? Vi ställer frågan på onsdagen.

– Jag läste det – det vete fan varifrån han har fått det. Det finns ingen grund för hans uttalande, svarar han.

Ansiktsbild på kommunalrådet Andreas Erlandsson (S), Oskarshamn.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Andreas Erlandsson betonar att hans parti, Socialdemokraterna, faktiskt låg ganska lågt i arenadebatten under hösten.

”En ny arena betyder mycket för Oskarshamns utveckling”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Då hade vi våra interna processer – och vi tog sedan ett välförankrat beslut. En ny arena betyder mycket för Oskarshamns utveckling.

Mathias Karlsson antyder att ni vet att det i princip är omöjligt att gå i mål med ett arenabygge på tennishallsområdet. Han misstänker att ni har en baktanke med detta – att ni helt enkelt inte vill att en ny arena ska byggas.

– Det stämmer absolut inte. Att vi inte skulle vara för en arena, eller att vi skulle föreslå en plats som inte är möjlig, har han tagit ur luften. Då skulle vi nog ha valt en annan plats i sådana fall. Jag brukar tala om vad jag vill – inte om vad andra vill. Det är ett bra förhållningssätt i politiken, tycker jag.

”Stor tillståndsprocess”

– Vi ska ha en dialog om ekarna med länsstyrelsen. Och kontakter har redan tagits för att hitta lösningar. Alla föreslagna arenaplatser har sina utmaningar, med tillstånd av olika slag. När det kommer till Mathias Karlssons förslag, om att bygga arenan på det gamla soptippsområdet i Fredriksberg, så krävs det miljötillstånd för både ekar och en stor sanering. Det är inte bara att börja arbeta med grävskoporna och köra bort det hela till en annan plats. Det är en stor tillståndsprocess.

– Tittar vi på Centerpartiets förslag, om att bygga en ny arena på östra Storskogen, så är ytan tillräckligt stor – men där krävs det i stället trafikutredningar. Vi har bara en väg dit, med en smal bro som ligger ganska nära E22:an med sina på- och avfarter som kan bli igenkorkade. Det är ofantliga belopp som krävs för trafikinfrastruktur om vi väljer att bygga där ute. Kokar vi ner det till de tre platserna som har varit aktuella, så kan vi konstatera att samtliga har sina utmaningar. Jag tror på tennishallsplatsen av flera skäl, säger Andreas Erlandsson.

Han tänker bland annat på synergieffekterna med närheten till den befintliga ishallen, Be-Ge Hockey Center.

”Skulle det uppstå problem, så ska arenafrågan omgående lyftas i kommunstyrelsen igen”

– Jag tror att det skulle bli riktigt bra där, med rätt placering, om man väljer en suterränglösning, så att du kan gå in från Jysk-parkeringen – och att det blir som ett torg där och att du som åskådare går neråt och in i arenan.

– Fördelen är att vi inte behöver lägga mängder med pengar på parkeringar. Jag tänker också på närheten till kollektivtrafiken och att folk kan cykla till arenan, och så vidare.

– Och skulle det uppstå problem, så ska arenafrågan omgående lyftas i kommunstyrelsen igen. Om vi behöver ompröva beslutet. Men bland förslagen som har kommit upp, så är tennishallsområdet platsen med flest fördelar.

Mathias Karlsson befarar att man kan bli tvungen att dra ned på publikkapaciteten i den nya arenan om man bygger den på tennishallsområdet. Hur ser du på det?

– Jag tror faktiskt inte att vi behöver göra det. Vi har sagt att arenan ska rymma ungefär 4 500 åskådare.

Har ni någon plan B? Utreder ni ytterligare någon plats?

– Nej, vi har inget parallellspår. Det här är huvuduppdraget – och vi kommer att tillsätta en projektledning som ska dra i gång med det här. Och där ingår samråd med länsstyrelsen. Visar det sig att det är totalt omöjligt att bygga på tennishallsområdet, ja, då får vi köra om frågan igen – och titta på alternativa platser.

– Men jag tror inte att tennishallsområdet är sämre än Kustlandspartiets förslag om att bygga arenan på den gamla soptippen. På båda platserna handlar det om att få tillstånd.

Den gamla soptippen är ingen bra plats, som du ser det?

– Rent geografiskt kan jag dela Mathias tanke. Det är en centralt belägen yta. Läget är inte dumt. Men att bygga på den gamla soptippen är en jättestor utmaning, med tanke på saneringsarbetet och kostnaderna som är kopplade till det. Läget hade varit ett annat om det inte hade varit en gammal soptipp.

Och ni kan inte få ett statligt bidrag för saneringen om ni väljer att bygga en arena på området?

– Nej, det kan vi inte få. Det är likadant med Verkstad 18-platsen vid Månskensviken. Det går inte att bebygga det området förrän saneringsprojektet är avslutat. Då skulle man få bekosta saneringen utan statligt stöd.

”Jag säger som Göran Landenius – oavsett vad jag säger, så säger jag fel”

– Det finns mängder med gamla soptippar i Sverige. Men staten prioriterar tippar som läcker och utgör en fara för människor. Verkstad 18, däremot, låg i toppen bland de mest förorenade områdena i Kalmar län. Det är en massa kemikalier som ligger där.

Vad skulle det kosta att sanera den gamla soptippen i Fredriksberg?

– Jag säger som Göran Landenius (mark- och exploateringsstrateg i kommunen) – oavsett vad jag säger, så säger jag fel. Så det är väl bäst att inte spekulera. 30, 50 eller 100 miljoner kronor – nej, jag vet inte.

Och det skulle ta lång tid?

– Ja, det är en tillståndshistoria, med provtagningar och allt, säger Andreas Erlandsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS