Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ängsbacken på Hultgården i Misterhult öppnas inte: ”Ett svek som saknar motstycke”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MISTERHULT

Vid dagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutade Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna om att inte öppna den resterande delen av äldreboendet i Misterhult – och därmed upphävdes kommunfullmäktiges beslut om att följa folkomröstningsresultatet”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande på tisdagsförmiddagen.

– Det är ett svek som saknar motstycke, säger Magnus Larsson, gruppledare för Centerpartiet, i en kommentar.

I november 2019 fattade den lila majoriteten – bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna – beslutet om att stänga Charlottagården och Ängsbacken i Misterhult med minsta möjliga marginal, en rösts övervikt i kommunfullmäktige. Efter många turer där den lila majoriteten försökt att dribbla bort frågan så blev det till slut en folkomröstning 2021, en folkomröstning där 53,9 procent röstade för att boendet skulle öppna igen. 15/11 2021 beslutade ett enigt kommunfullmäktige att Charlottagården och Ängsbacken skulle öppna igen. Efter detta har Socialdemokraterna och Moderaterna höjt skatten och öppnat Charlottagården, under namnet Hultgårdsvägen 7A”, skriver Centern och fortsätter:

”Det har gjorts en utredning om hur en öppning av boende skulle kunna gå till och vilka ombyggnationer och investeringar som måste göras. Den har varit uppe för beslut i maj, då fick tekniska kontoret och socialnämnden göra en fördjupad utredning, vilken presenterades på dagens möte.

– Centerpartiet föreslog idag att utredningen skulle godkännas och att det framtida arbetet med öppnandet får hanteras i budgetprocessen. Jag kan konstatera att om Centerpartiets budgetförslag hade vunnit gehör i fullmäktige så hade det funnits driftpengar för ett öppnande, säger Magnus Larsson.

– Vid upprepade tillfällen har frågan aktualiserats och så sent som i valrörelsen så lovade företrädare för de bägge majoritetspartierna att fullmäktiges beslut gäller och skulle fullföljas. Nu ser vi vad det löftet var värt, det var uppenbarligen rena lögner och falsarier. Det är också uppseendeväckande att nu också Sverigedemokraterna gör gemensam sak med majoriteten och också sviker Misterhultsborna, fortsätter Magnus Larsson.

”Än är inte kampen över”

Magnus Larsson (C)

– Detta är inte bara ett svek mot alla de människor i främst norra kommundelen som engagerat sig och kämpat för sitt boende. Det är också ett svek mot alla dem som idag väntar på en plats på särskilt boende. Vi har en lång kö och har så haft under ganska lång tid men det ansvaret vill inte majoriteten ta. Under 2022 betalade Oskarshamns kommun 4,5 miljoner kronor till regionen på grund av att utskrivningsklara patienter blivit kvar på sjukhusen i stället för att få plats på ett boende. Det är ett slöseri med medborgarnas skattepengar och det är ett svek mot alla de som står i kö, säger Magnus Larsson.

”Nu kommer det här ärendet att gå vidare till kommunfullmäktige som slutligt ska fatta beslut om att upphäva sitt tidigare beslut”, skriver Centern.

– Vi i Centerpartiet kommer inte att ge upp, vi står tillsammans med de engagerade människor i Misterhultsbygden som kämpat för sitt boende. Än är kampen inte över, säger Magnus Larsson.

Magnus Larsson (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden, på en pressträff i stadshuset i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS