ANNONS

Anton Liljegren Johansson i Ungsvenskarna i Oskarshamns kommun: “Felaktigt påstående”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

På söndagsmorgonen publicerade vi en artikel om att en majoritet av bildningsnämndens politiker i Oskarshamns kommun föreslår att fullmäktige ska avslå Sverigedemokraternas motion om att införa en årlig temadag om demokrati på kommunens gymnasium och högstadieskolor.

Hur ser Anton Liljegren Johansson, i Ungsvenskarna, på det?

ON ställer frågan.

“Jag tycker självklart att det är väldigt tråkigt att majoriteten har landat i det beslut den har landat i”

Anton Liljegren Johansson, Ungsvenskarna i Oskarshamns kommun och suppleant i Sverigedemokraternas styrelse i kommunen

– Jag tycker självklart det är väldigt tråkigt att majoriteten har landat i det beslut den har landat i – inte bara för att det är Ungsvenskarnas och Sverigedemokraternas motioner, utan också för att detta är idéer som kommer direkt från skolungdomarna. Man pratar ofta om att vi ska lyssna på de yngre i samhället, men när vi unga väl lyfter upp problem och föreslår lösningar på problemen, så gör man i stället på det här sättet. Jag tycker det är beklagligt att man säger en sak och gör en annan. Dessa motioner har i huvudsak inte intentionen att bli en politisk fråga, utan det är en demokratisk fråga. Därför tycker jag – tillsammans med andra ungsvenskar – att styret, Socialdemokraterna och Moderaterna, bör ta sitt förnuft till fånga och ändra sin uppfattning kring demokratimotionerna. För ingen skulle förlora på att ungdomsförbunden skulle få besöka skolorna ofta. Eller handlar det i själva verket om att majoriteten är rädd för att ungdomarna kommer att dras till Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna i stället för till de andra partierna och förbunden? Jag hoppas inte att detta är fallet. Även om vi lockar flest intresserade så vinner alla politiska partier på det i längden, säger Anton Liljegren Johansson.

Rektorn bestämmer i de här fallen, enligt lagen. Hur ser du på det?

– Att rektorn skulle bestämma så detaljmässigt i dessa frågor är ett felaktigt påstående. Vi från politiken ska kunna planera och bestämma kring angelägenheter som rör skolan. Detta är särskilt viktigt att man gör när det gäller saker som demokrati och samhällsengagemang, ännu mer när det har varit bristfälliga insatser från politikens håll, svarar Anton Liljegren Johansson.

“Dessa idéer kommer inte bara från företrädare i förbundet utan också från elever på kommunens olika skolor”

Hur skulle det hela fungera om ni ungsvenskar fick bestämma fullt ut?

– Ja, om vi skulle få bestämma helt ut, så skulle vi självklart valt att bifalla motionerna i sin helhet. Dessa idéer kommer inte bara från företrädare i förbundet utan också från elever på kommunens olika skolor. Där har de lyft upp att man vill ha en bättre förståelse för hur det demokratiska styret funkar i praktiken – och att man får en chans att träffa ungdomsförbunden med koppling till riksdagspartierna. Båda motionerna är nämligen anpassade efter de önskemål och behov som lyfts upp. Om man i stället skulle bifallit båda motionerna skulle det skapa goda förutsättningar att öka inte bara det politiska intresset hos ungdomar, utan också deras samhällsengagemang. För om vi inte får in framtidens politiker idag kommer vi inte ha några politiker alls längre fram, säger Anton Liljegren Johansson.

Foto: Ungsvenskarna

+1
16
+1
2
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS