Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslaget: Avslå SD:s motion om att införa en årlig temadag om demokrati i kommunens skolor

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En majoritet av bildningsnämndspolitikerna i Oskarshamns kommun föreslår att fullmäktige ska avslå SD:s motion om att införa en årlig temadag om demokrati på kommunens gymnasium och högstadieskolor.

Bildningsförvaltningen skriver så här om skolans demokratiuppdrag i förslaget till yttrande, som godkändes av en majoritet i nämnden:

”Skolväsendet vilar på demokratisk grund, som bland annat bottnar i grundlagen regeringsformen (RF). I regeringsformen stadgas att ”det allmänna” ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden. Skolans demokratiuppdrag ska ses som tredelat:

  1. Hos eleverna utveckla kunskaper om det demokratiska systemet.
  2. Förbereda eleverna för att verka i ett demokratiskt samhälle.
  3. Samhällets värdegrund.

– Vi som huvudman har inte mandat att fatta beslut om vilken plan en eller flera skolor ska ha för hur det här ska ske. Det är rektorerna som har den lagliga rätten att fatta sådana beslut. Vi som nämnd tycker dock att det är oerhört viktigt att ha en dialog med vår verksamhetschef (Peter Backhof) kring vikten av att få göra detta. Det är viktigt att politiker besöker skolor och har samtal – och att våra ungdomsförbund får komma ut på skolorna. Och skolorna är generösa med att säga ja – men de kan inte alltid säga ja om man exempelvis säger att man vill komma den eller den dagen. Då kanske skolan har planerat in något annat, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

– Att få komma till skolan är dock inte detsamma som att säga att man får komma till klassrummen och prata. Men ska få stå i en korridor med bokbord och sådant. I dagsläget får vi inga signaler från ungdomsförbunden om att någon blir nekad. Det hör vi dock från andra ställen. Men det vi får höra, är att ungdomsförbunden och vi politiker är för dåliga på att be om att få ha bokbord på våra skolor. Det håller vi med om, det är något som vi borde göra mycket oftare, tillägger han.

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun
Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Reserverade sig

Ted Nyberg (SD) och Lisbeth Lindberg (L) yrkade bifall till Sverigedemokraternas motion när den behandlades i bildningsnämnden i veckan.

Ted Nyberg och Marie-Louise Svensson (SD) reserverade sig mot nämndens beslut.

Syftet med SD-motionen är att ”ge ungdomar kunskap om hur de själva kan påverka politiska beslut och främja ungdomars medvetenhet om den demokratiska processen”.

Sverigedemokraterna föreslår att kommunfullmäktige ska ta ett beslut om att bildningsnämnden får i uppdrag ”att ta fram en plan för att årligen anordna en temadag om demokrati med fokus på vad demokrati är, respekten för densamma och personers åsikter och politiska uppfattningar – samt vikten av demokrati i samhället, på kommunens högstadie- och gymnasieskolor”.

SD har även skrivit en motion om att fullmäktige ska ta ett beslut om att ge bildningsnämnden i uppdrag att ta fram en plan för årliga politikerbesök från ungdomsförbunden på kommunens gymnasium och högstadieskolor.

”Väldigt stort mandat”

Även detta är något som huvudmannen, bildningsnämnden, inte får besluta om, konstaterar Anton Sejnehed.

Det är rektorerna som bestämmer, fastslår han, och majoriteten i nämnden föreslår därför att motionen ska avslås.

– Jag brukar säga att jag ibland tycker att lagstiftaren har gett rektorerna ett väldigt stort mandat jämfört med huvudmannen, som ändå har ansvaret för verksamheten. Men vi har inte rätt att fatta beslut om den fullt ut.

Ted Nyberg (SD) och Lisbeth Lindberg (L) yrkade bifall till motionen.

Ted Nyberg och Marie-Louise Svensson reserverade sig mot beslutet.

Syftet med SD-förslaget är att bidra till politisk allmänbildning, väcka intresse och få fler ungdomar att engagera sig politiskt samt att säkerställa ett demokratiskt styre som förvaltas med samma respekt och varsamhet som tidigare generationer.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS