Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Arbetstidsreglerna: Region Kalmar län ansöker om dispens för 13 ambulansstationer

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Region Kalmar län ansöker om dispens från reglerna för dygnsvila för totalt tre ambulansstationer med start snarast och ett år framåt. Dessutom ansöks om dispens för tio ambulansstationer från 3 juni till 30 september. En dispensansökan skickas också in för kvinnokliniken på Västerviks sjukhus”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

”Det var under tisdagens extrainsatta regionstyrelse som besluten om dispensansökningarna fattades. Sedan tidigare har Region Kalmar län fått dispens från arbetstidsreglerna för ambulansstationerna i Löttorp och Ålem till och med 30 september. I ett första skede bedömdes omställningen till nya bestämmelserna främst orsaka problem vid dessa ambulansstationer.”

Då kompetensbristen blivit extra stor i Vimmerby, Hultsfred och Virserum begärs på dessa ambulansstationer dispens snarast och tolv månader framåt. På de här orterna finns idag tio vakanta tillsvidareanställningar i ambulanssjukvården.

Dessutom begärs dispens för tio ambulansstationer mellan 3 juni och 30 september. De berörda orterna är: Gamleby, Västervik, Oskarshamn, Högsby, Nybro, Kalmar, Emmaboda, Torsås, Mörbylånga och Borgholm.

”Upprätthålla tillgängligheten”

– Syftet med begäran om dispens på de här stationerna är att upprätthålla tillgängligheten av akutvård under en period med kompetensbrist och behovet av tillgänglighet är större än övriga delen av året med anledning av stor turism i länet, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

”Samtidigt begärs dispens från arbetstidsreglerna för läkare som ingår i jourtjänstgöring vid kvinnokliniken på Västerviks sjukhus. Anledningen är att färre läkare är i tjänst under semesterperioden. Dispensansökan gäller över sommaren”, skriver regionen.

– Arbetsgivaren kommer även fortsatt att ha ett stort fokus på rekrytering av medarbetare, säger Helen Persson, HR-direktör i Region Kalmar län.

”Begäran om dispenser överlämnas nu till Centrala parters arbetstidsnämnd för beslut”, skriver regionen.

Fakta/Allmänna bestämmelser

”För att ge medarbetare bättre möjligheter till ett långt och hållbart arbetsliv har Sveriges kommuner och regioner, SKR, och facken kommit överens om att ändra reglerna kring arbetstid och dygnsvila i Allmänna bestämmelser. Förändringarna började gälla den 1 oktober 2023 och innebär att ett arbetspass ska följas av ledighet, möjligheten att arbeta jourpass efter ett arbetspass begränsas och medarbetaren måste ha 11 timmars sammanhängande vila under varje 24-timmarsperiod. Det går inte att teckna lokala kollektivavtal som avviker från dessa regler”, skriver regionen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS