Ardi Ajeti i Oskarshamns AIK inför avgörandet: ”Större mirakel har skett”

Ardi Ajeti i Oskarshamns AIK inför avgörandet: ”Större mirakel har skett”

2021-11-19 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Oskarshamns AIK sneglar förstås på det lilla, lilla halmstrået som alltjämt hänger där inför den sista omgången i fotbollens division 1 södra.

Seriefyran OAIK kan greppa tag om det där halmstrået och svinga sig upp till kvalplatsen (kval till Superettan) om det blir vinst hemma mot tabellfemman Tvååker på lördagen – samtidigt som tabelltvåan Skövde AIK förlorar borta mot jumbon Linköping och trean Trollhättan spelar oavgjort eller förlorar hemma mot tabellnian Qviding.

Större mirakel har skett, konstaterar OAIK:s assisterande tränare Ardi Ajeti när vår tidning pratar med honom på fredagskvällen.

– Chanserna är små – men bollen är rund. Allt kan hända, säger han.

”Vi vill i alla fall avsluta snyggt”

ARDI AJETI, ASSISTERANDE TRÄNARE I OAIK

– Vi vill i alla fall avsluta snyggt på hemmaplan – och studsa tillbaka efter förlusten senast (1–2 borta mot Assyriska IK). Vi ska göra vårt – sedan får vi se hur långt det räcker.

Saknar ni några spelare inför lördagsmatchen?

– Anton Ekeroth fick en varning senast, så han är avstängd. Och Olle Lindqvist fick rött kort senast, så han är också avstängd. I övrigt är alla tillgängliga.

”Hamnar vi i ett liknande läge nästa säsong, så vet vi vad som krävs”

Har ni lärt något av den här situationen som ni har varit med om under hösten (OAIK hade allt i egna händer och de flesta trodde att seriesegern och Superettanplatsen var säkrad tidigare under hösten)?

– O, ja, självklart. Vi har bland annat lärt oss att jobbet inte var gjort. Kanske blev vi för bekväma och tänkte ett steg framåt i stället för att befinna oss i nuet. Samtidigt har vi inte haft marginalerna på vår sida. Men hamnar vi i ett liknande läge nästa säsong, så vet vi vad som krävs. Jobbet är inte gjort förrän det är gjort, svarar Ardi Ajeti.

Nu har ni fått erfarenhet av det…

– Ja, verkligen. Det är en ung trupp, bortsett från Anton Agebjörn (27 år) och Filip Jägerbrink (32 år). Det är inte lätt att klara av den mentala biten för unga spelare som inte har varit med om något liknande tidigare. Det är inte lätt att prestera när man har pressen på sig. Får man ett mål emot sig, så blir det ännu svårare att studsa tillbaka. Speciellt på bortaplan, där vi har det lite svårare. På hemmaplan känner vi oss mer bekväma.

”Frågan är inte om det blir Superettan – utan snarare när det blir Superettan”

– Men jag tror att det går att bygga vidare på den nuvarande truppen. Frågan är inte om det blir Superettan – utan snarare när det blir Superettan.

Det är inte lätt att vinna en serie…

– Nej, verkligen inte. Men självklart är vi besvikna, med tanke på att vi hade allt i våra egna händer. Vi tänker dock inte lägga oss ner och dö. Vi ska blicka framåt och lära oss av den här säsongen.

– Men vi vill, som sagt, avsluta snyggt. Vi spelade oavgjort, 1–1, borta mot Tvååker. Det är ett tufft och fysiskt lag. Det var hetsigt när vi mötte dem senast. Vi är revanschsugna nu. Vi vill gärna slå dem.

Agim Hasani är kvar som huvudtränare. Stannar du också?

– Jag hoppas det. Men det är inget som är påskrivet än. I ledarstaben är det bara Agim som är klar. Vi andra kommer att ta en diskussion med klubben när säsongen är över, säger Ardi Ajeti.

”Vi har gjort en bra säsong”

Egentligen har ni gjort en bra säsong, om man tänker på det ordentligt…

– Ja, verkligen. Sedan har nog många tagit för givet att vi ska gå upp. Och vi har en bra trupp – men som jag nämnde tidigare, så har många av de nuvarande spelarna inte varit i den här situationen tidigare. Vi har gjort en bra säsong. Vi är otroligt stolta över det som grabbarna har åstadkommit.

– Det är bara att ta nya tag och komma tillbaka starkt nästa säsong.

Tror du att ni behöver värva ytterligare något rutinerat kort?

– Självklart. Men det är upp till sportchefen Stefan (Johansson) att analysera vad som behövs inför nästa säsong. Spelarna i den befintliga truppen har dessutom mognat ytterligare inför nästa säsong. De tar med sig den här erfarenheten – oavsett om de är i Oskarshamn eller i en annan klubb. De har lärt sig mycket.

Ni får ta nya tag – men med lite tur kniper ni kvalplatsen på lördagseftermiddagen…

– Ja, det får vi hoppas. Man vet aldrig, säger Ardi Ajeti.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: