BESKEDET: Fler ängar kommer att släppas fram på gräsytor i Oskarshamns kommun i år

BESKEDET: Fler ängar kommer att släppas fram på gräsytor i Oskarshamns kommun i år

2023-05-25 0 av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

OSKARSHAMNS KOMMUN

Fler ängar kommer att släppas fram på gräsytor i Oskarshamns kommun i år.

Det skriver Kaj Eriksson, parkansvarig i kommunen, i ett svar till en person som i en inskickad synpunkt föreslår att kommunen ska släppa fram fler ängar.

”Jag tycker att det är dags att visa framfötterna när det gäller mångfald i kommunen. Vet att Västervik för många år sedan gjorde äng längs med många cykelbanor, längs vägar, i diken med mera. Ytor som klipps och klipps under hela säsongen skulle i stället få blomstra för att till sensommar/höst slås och fagas på våren. Naturskyddsföreningen har en kampanj för att vi tillsammans ska skapa världens längsta blomsteräng, vore fint att se kommunen bidra. Likaså många nya grönytor som skapas med endast gräs runtom i kommunen skulle i stället kunna bli en äng! Gräsmattan är en öken för våra pollinatörer!”, skriver personen i fråga.

I svaret skriver Kaj Eriksson att fler gräsytor kommer att förvandlas till ängar i år – men av besparingsskäl saknas det pengar för att göra ordentliga blomsterängar.

Han konstaterar också att många kommuninvånare blir irriterade när det inte klipps utanför deras tomter.

”Jag vet att Västervik har försökt att göra detta vid gångbanor, men där fick de backa eftersom folket var rädda för att det fanns ormar vid sidan som de inte såg”, skriver Kaj Eriksson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln med dina vänner: